top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

“Ben Okurum”un konuğu Aslı Perker


Deniz Yüce Başarır’ın hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün konusu, Jane Austen’in tüm dünyada çok sevilen, hem beyazperdeye hem de diziye uyarlanan romanı Gurur ve Önyargı... 2020’nin son “Ben Okurum” bölümünde Deniz Yüce Başarır, gazeteci, yazar ve çevirmen konuğu Aslı Perker ile eğlenceli bir sohbete imza atıyor.


Yılın son “Ben Okurum” bölümünün odağında, 200 yılı aşkın süredir romantik hayatımızı etkileyen bir yazar, Jane Austen ve onun tüm dünyada çok sevilen unutulmaz romanı Gurur ve Önyargı var. Gurur ve Önyargı; filmlere, dizilere, başka edebiyat eserlerine ve birçok popüler malzemeye konu olan eserleriyle başta İngilizlerin ama sonra tüm dünyanın vazgeçemediği, milyonlarca okurun kalbinde ayrı bir yeri olan Austen’ın, belki de en sevilen romanı. Jane Austen’ın romanlarında kullandığı mizahi dil, Deniz Yüce Başarır’a ve konuğu Aslı Perker’e de sirayet ediyor ve ikili, eğlenceli bir sohbete imza atıyor. Sohbetle bilgiyi buluşturan “Ben Okurum” podcast’inin yeni bölümü dinleyenleri; fakir kız-zengin oğlan ikileminin anneannesi Austen’a daha geniş bir açıdan bakmaya, onun kadın algısıyla ilgili başkaldırısını daha derinden hissetmeye ve kendisini onun sözcüklerine bırakmaya davet ediyor.

Jane Austen için “Türünün ilk örneği. Sosyal ilişkileri böyle detaylı, belirgin anlatan ilk yazar. Hatta Virginia Woolf onun için ‘İngiliz Edebiyatı’nın anası’ diyor. Aynı zamanda zengin oğlan fakir kız denklemindeki fakir kızı da ilk bulan kişi.” diyen Perker sözlerine “Austen, Gurur ve Önyargı’da son derece feminist bir karakter yaratıyor: Elizabeth Bennett. Onun kızları son derece özgür ruhlu. Yepyeni bir kadın modeli.” diye devam ediyor.


Aslı Perker; Gurur ve Önyargı’nın başkahramanı Elizabeth Bennett’ı Jane Austen’ın da çok sevdiğini ve “Galiba bugüne kadarki en sevilecek, en sevilesi edebi karakteri yarattım” dediğini anlatıyor. “Gurur ve Önyargı başlığındaki gurur hep adama, önyargı kadına verilir.” diyenPerker, “Ama aslında roman içerisinde defalarca yer değiştiriyor bu durum.” diye ekliyor. Gurur ve Önyargı’yı her yıl aralık ayında okuduğunu söyleyen Perker dinleyicilere “Siz de kendinize bir kitap seçin ve ömür boyu tekrar tekrar okuyun.” tavsiyesinde bulunuyor.


Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor.


Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.















bottom of page