top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

İnsanın kendi içindeki yolculuk

Katalanca ve İspanyolca baskıları birçok ödül alan Buzdan Ağabey, bilinmeyene doğru hayli zengin ve ödül vadeden bir yolculuk.

Kısmen araştırma notları, kısmen kurgu günlük, kısmen de seyahat belgeseli niteliğindeki bu otobiyografik romanda; soğuk diyarlara, kutuplara ve kutup hikâyelerine âşık olan kahramanımız Alicia Kopf, bir yandan bir sanatçı ve yazar, diğer yandan bir kız evlat ve otizmli bir erkeğin kız kardeşi olmanın ve zor aile ilişkilerinin duygusal boşluğunda ilerlemenin anaforunda debelenirken, bunlarla mücadele etmek için kendi içsel süreçleriyle kutup keşif hikâyelerini bir arada anlatıyor ve bizi ilişkilerin ve kutupların soğuk diyarlarında etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor. Öyle ki, ona göre Kuzey Kutbu’na ulaşmakla insanın kendi içindeki kimi alanlara ulaşması birçok açıdan birbirine son derece benzerlik gösteriyor ve insanın kendi içindeki yolculuğunun daha zor olduğunu bize buzlar içinden anlatıyor.


Alicia Kopf, (Emma Ávalos, Girona, 1982), Güzel Sanatlar yanında Edebiyat Teorisi ve Karşılaştırmalı Edebiyat eğitimi gördü. İlk kısa kitabı Maneres de (no) entrar a casa, Girona Kreas desteğiyle 2011’de yayımlandı. İlk kişisel sergisi Seal Sounds Under the Floor Barselona’da, Joan Prats Galerisi’nde 2013 yılında gerçekleşti. Çeşitli karma sergilerde de yer aldı: Pis (o) pilot (o) (CCCB, 2015), Nonument (Capella dels Àngels, MACBA, 2014), Fugues (Sala d’Art Jove FAQ, Fundació Tàpies, 2013). Yazar, hâlihazırda Katalonya Açık Üniversitesi’nde dersler veriyor. Buzdan Ağabey (Hermano de hielo, 2016) yazarın ilk romanıdır ve İspanyolcaya kendisi çevirmiştir.


BUZDAN AĞABEY

Alicia Kopf

Nebula Kitap, 2022

Çeviri: İdil Dündar

240 s.

bottom of page