top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook

Çığlığımız böyle olsun

Şule Tüzül, Pelin Özer'in yeni çıkan şiir kitabı Çığlık üzerine yazdı: "Kitap boyunca isyanın, direnişin, itirazın çığlığını duyuyoruz. Üstelik içinde mizah ve kahkaha barındıran bir çığlık bu. Hem bireysel hem toplumsal bir hikâyenin çığlığı. Sözcükler tanıdık. Bu coğrafyanın ortak acıları, dertleri için tek bir sözcük yetebiliyor anlatmaya."


Şiir üzerine konuşmak, yazmak zordur. Şiir üzerine yazılan tüm yazılar ve konuşmalar da böyle bir cümle ile başlar. Yine de şiir üzerine konuşmadan edemeyiz. Konuşmalıyız da. Hem de çok konuşmalıyız. Geçtiğimiz günlerde Erkan Oğur Müzik Okulu'nda Pelin Özer'in yeni çıkan şiir kitabı Çığlık üzerine şairin katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirdik. Pelin Hanım söyleşi sırasında, şiirin yaşamın her anında var olduğunu, sürekli değişip dönüşerek bize dokunduğunu anlatırken, kitap sayfalarında yer alan sözcük ve dizelerin her an bir performansa, oyuna, bir şarkıya, bir ezgiye ya da herhangi başka bir şeye dönüşebileceği konusunda verdiği örnekler sayesinde Çığlık üzerine bir şeyler yazmaya cesaret edebildim, diyebilirim. 


Pelin Özer, hayatı boyunca şiir ve edebiyatın içinde olmuş. Çalışma hayatına gazetecilik ve editörlük yaparak başlamış. Tiyatrodan müziğe farklı alanlarda birçok çalışmaya katılmış. İlk kitabı, Latife Tekin'le yaptığı söyleşiler ve Latife Tekin üzerine yapılan çalışma ve yazılardan ortaya çıkardığı bir söyleşi kitabı: Latife Tekin Kitabı. Ben Pelin Özer'i bu kitapla tanıdım. Bu kitabın önsözünde kitabın nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Latife Tekin Kitabı'nı hazırlamaya çeşitli rastlantılar sonucu karar vermiş. O zamana kadar kitap yazmak gibi bir düşüncesi olmamış. Söyleşi yaptıkları günlerden birinde Latife Tekin Pelin Özer'e, bir kâhin gibi, tüm bu çalışmanın aslında onun yazacağı bir romana hazırlık olduğunu söylemiş ve ona ne yazacağını sormuş. O da belki bir şiir kitabı olabilir ama roman yazmayı hiç düşünmediğini söylemiş. Bilenler bilir; Latife Tekin büyücüdür, etrafında olan herkesi büyüler. Pelin Özer, bir süre sonra 17 Haziran adlı romanını yazar ve roman 2011 yılında yayınlanır, 2012 Duygu Asena Roman Ödülü'nü alır. Şiir kitapları yayınlanmaya başlar. Haiku ile tanışır ve binlerce haiku yazar, bu haiku'lar da kitaplara dönüşür. Hatta bazı haiku'ları bir Macar besteci tarafından bestelenir. Pelin Özer bugün şiirleriyle şiir performansları gerçekleştiriyor, şiir ve sanatla terapi üzerine çalışmalar yapıyor. 


Çığlık, Mayıs ayında Lando Yayınları tarafından yayınlandı. Yukarıda kısaca bahsetmeye çalıştığım Pelin Özer'in yaşamından birçok iz taşıyor. Kitabın alt başlığı "(rap-rapsodi)". Daha ilk satırlarda/dizelerde bu alt başlığın neden verildiğini hemen anlıyorsunuz. Pelin Özer, bu kitabında çok özgün bir anlatım ve dil seçmiş. Sadece sözcüklerin anlamı ile değil, sözcüklerin kitap sayfasında yer alışlarıyla, şiirin sayfalardaki görünme biçimiyle de şiir yazmış. Kitap üç bölüme ayrılmış; üç ayrı şiir gibi düşünebiliriz bu bölümlemeyi. Her bölüm kısa bir metinle başlıyor ancak okurken fark ediyoruz ki bu metinler de şiir. Bu başlangıç bölümlerinden sonra gelen şiirlerde neredeyse her dize tek sözcük. Bir oyun gibi birbirini takip ediyor sözcükler. Ben kitabı baştan sonra tekrar tekrar okudum ve bir süre sonra bir rap müziği ritmiyle okuduğumu fark ettim şiirleri. 


Bu kitaptaki çığlık bir acıdan, kederden, üzüntüden kaynaklanmıyor. Bir mağduriyetin çığlığı değil. Aksine emekle kazanılan bir gücün, güçlü bir duruşun çığlığı ve haykırışı. Kitap boyunca isyanın, direnişin, itirazın çığlığını duyuyoruz. Üstelik içinde mizah ve kahkaha barındıran bir çığlık bu. Hem bireysel hem toplumsal bir hikâyenin çığlığı. Sözcükler tanıdık. Bu coğrafyanın ortak acıları, dertleri için tek bir sözcük yetebiliyor anlatmaya. 


Şiir her yerde, yaşamın her zerresinde. Tek bir sözcük ne çok hikâye anlatıyor. Çığlık incecik bir kitap; insanı ve dünyanın bütün coğrafyalarını anlatıyor...


Çığlığımız böyle bir çığlık olsun, hiç susmasın, yolu açık olsun.


"Sor bir daha ısrarla

Ağır olma

Soru ol

Sorgula

Ünlem

Düzlem

Slogan

Amfi

Beat

Israr et

Yine

Bir daha

Tekrarla

Silinen gitmiş midir gerçekte(n)

Silinen gitmiş midir gerçekte(n)"

留言


bottom of page