top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bir Yukio Mişima biyografisi: Çürüyen Melek

Ata Egemen Çakıl, Çürüyen Melek adlı kitabında, çarpıcı eserleri, çalkantılı yaşamı ve sansasyonel intiharı ile her dönem büyük tartışmaların odağında olmuş yazar Yukio Mişima’nın hayatını farklı perspektiflerden bakarak inceliyor.


Bugün bile yaşamı hakkındaki tartışmaların hız kesmeden sürdüğü bu başarılı yazarı çocukluğundan, yetişkinliğine ve intiharına kadar olan süreci yaşadığı dönemin şartlarına, Japon kültürüne ve yazarın düşünce yapısını göz önünde bulundurarak aktarıyor.

"Yukio Mishima, yalnız Japon edebiyatında değil dünya edebiyatında da önemli bir yere sahiptir. Japon kültürünü kendine özgün olan dili ve kurduğu hikâyeleriyle Batı okuruyla arasına bir köprü kurmayı başarmıştır. Bu doyumsuz yazar yalnızca edebi türlerle de yetinmemiş, sinema, tiyatro, spor, müzik, oyunculuk gibi uğraşlarıyla da kimliğini beslemiş ve özellikle de 1950’lerden sonra isminden sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Elbette dünya görüşü, idealleri, ait olduğunu hissettiği için yazarlığıyla birleştirdiği buşido felsefesinin doğrultusunda eserlerini vermiş ve eylemlerini gerçekleştirmiştir.


Belki de dünyanın tam merkezinde olduğu için Batı ülkelerine kıyasla daha uzak sayılabilecek ülkemizde Japon bir yazarın yaşamı ve eserleri üzerine pek fazla incelemelerin bulunmamasından hareketle, bu çalışmanın amacı üzerine her geçen gün yeni şeyler söylenen bir yazarı hakkıyla tanıtmaya çalışmaktır. Batılı pek çok yazarın düştüğü bir tuzak olarak düşündüğüm oryantalist bakış açısından ziyade Japon kültürünü, Japon dilini, Japon tarihini ve yazarın kendine yakın gördüğü buşido düşüncesini hakim olduğum kadarıyla ele almak için çabaladım. Ayrıca yazarın hayatından, eserlerinden ve düşüncelerinden yola çıkarak kaleme aldığım Çürüyen Melek adlı tiyatro metniyle bu biyografik çalışmayı Türkiye’deki sahnelerde buluşturma imkanı yaratmaya çalıştım"


Ata Egemen Çakıl, Ordu Ünye'de 1987 senesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Çocukluk dönemini Ankara'da geçirmiştir. Ancak babasının emekli olması nedeni ile İzmir'e taşınmışlardır. Eğitimine İzmir'de devam eden Çakıl, 2008 senesinde İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim ve Medya bölümüne başlamıştır. Ayrıca Japon kültürüne meraklı olduğu için bu alanda dersler alarak da kendini geliştirmiştir.


ÇÜRÜYEN MELEK

Ata Egemen Çakıl

Japon Yayınları, 2021

Editör: Hafize Eken

158 s.

bottom of page