top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Derleme filminin öncüsü: Esfir Shub

Esfir Shub, Rus İmparatorluğu'nun güneybatısındaki Suraj kasabasında doğdu. 1910'ların ortalarında, Kadın Yükseköğretim Enstitüsü'nde edebiyat okumak için Moskova'ya yerleşti, burada kız öğrenciler arasında popüler hale gelen devrimci harekete dahil oldu. 1918 yılında Narkompros'un TEO Tiyatro Bölümü'nün genel merkezinde sekreter olarak göreve başladı. Tiyatroya hayran olan sahne yönetmeni Vsevolod Meyerhold ve şair Vladimir Mayakovski ile işbirliği yapmaya başladı ve Rus tiyatrosunun yenilenmesi için yönetmen Evgenii Vakhtangov tarafından yazılan manifestoyu imzaladı. Şair Nina Rukavishnikova ile birlikte,1921'de Moskova sirkinde sahnelenecek yüzlerce kişiden oluşan kitlesel bir pandomim tasarladı.

Sanatın Sol Cephesi (LEF) grubu, Shub'un sonraki on yıl boyunca ilişkide olacağı sanatçılardan oluşan bir topluluktu; kurucusu Mayakovski, 1920'lerin ortalarında kariyerini film yönetmenliğine çevirdiğinde Shub'un en büyük destekçilerinden biri oldu. Daha sonra 1928-1931 arasında yüzyılın son yapılandırmacı kolektifi olarak kabul edilen sanatsal avangard grup “Ekim” de yer aldı.


Shub, devrim öncesine ait yapımları ve yabancı yapımları yeni Sovyet özellikleriyle bir araya getirme konusunda uzmanlık kazandıktan sonra, büyük ölçüde kendi inisiyatifiyle Sovyet belgeselinde yeni bir alt türün öncüsü oldu: “derleme filmi”. Derleme direktörü olarak ilk başarısı Bolşevik Partisinin iktidarının yükselişini kutlamak için çekilen ve üçlemenin bir parçası olan Padenie Dinastii Romanovykh / Romanov Hanedanlığının Düşüşü (1927) idi. Film, Aleksandr Levitski ve Eduard Tissé gibi savaşçı kameramanlardan tesadüfen kurtarılan çok çeşitli görüntüleri (eski haberler, amatör görüntüler, imparatorluk ailesinin resmi görüntü yönetmenleri tarafından çekilen görüntüler) birleştirdi. Shub kimi restorasyon yöntemlerini kullanarak, yok olmaya yüz tutmuş, devrimciler için önemi son derece büyük görüntüleri kurtardı. Romanov Hanedanlığının Düşüşü, Sovyet belgesel-sinema tarihindeki daha önceki Dziga Vertov dönemini izleyen ikinci dönemi başlattı.

Shub, Şubat Devrimi'nde kayıp olarak sınıflandırılan görüntüleri kurtararak Romanov Hanedanlığının Düşüşü için montajla birleştirdi. Kendi metodunu geliştirdi, sıkı bir nedensel veya zamansal ilişkisi olmayan çekimleri harmanlarken, Lev Kuleshov'dan ve Eisenstein'ın montaj teorisinden öğrendiklerini daha da ileri götürdü. Kurgu üzerine gerçeği öne süren Romanov Hanedanlığının Düşüşü, Ekim 1917'de değil, Şubat 1917'de başlayan gerçek Rus Devrimi'ni belgelemek amacıyla görsel bir tarih kitabı olarak tasarlandı. Shub, Rus Devrimi'nin ilk görsel kaydını tutan yönetmen olarak tarihe geçti.

bottom of page