top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Anadolu’nun doğusundan yüzler, sesler, tatlar, tanıklıklar…

"Gérard de Nerval’den ilham aldım; Nuh’un, Ahmedi Hani’nin, Veysel Karani’nin, Ali Emiri’nin, Ahmed Arif’in, Yaşar Kemal’in izini sürdüm. Kazancı Bedih’in ezgilerinde Mem’in Zin’e, Siyabend’in Heco’ya, İbrahim’in Allah’a aşkını düşledim ve ben bu toprak sarısı coğrafyayı çok sevdim. Unutmayın! Anadolu’nun doğusunu görmeden Türkiye’yi tanımış olamazsınız."


Anadolu’nun doğusundan yüzler, sesler, tatlar, tanıklıklar… Ankara’dan ötesi çok ama çok güzel; gidin mutlaka. Öyle üstünkörü değil; tanışarak, yüzleşerek, sindirerek gezin. Esnafa selam verin, çocukların oyunlarına katılın, yer sofralarına oturun, boz tepelerin ardındaki hayatlara kulak verin.

Ben öyle yaptım ve Doğu’ya doyamadım. Kaç yüz kere çaya davet edildiğimi, bana kaç kez “Başım gözüm üstüne, yemeğe de buyur,” dendiğini hatırlamıyorum. Hem gözlüğüm hem de insanlara eğitimli olduğumu düşündürten yüzüm nedeniyle bana kaç kez “Hocam” dendiğini de sayamadım. Adres sorduğumda işini gücünü bırakıp beni aradığım yere kadar götüren insanlar tanıdım.


Melih Uslu 1976 Yazı’nda Almanya’nın Osnabrück şehrinde doğdu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Kapadokya Üniversitesi Turist Rehberliği Bölümü mezunudur. 2000’li yılların ilk yarısında Türkiye’nin en büyük dergi grubu olan 1 Numara Hearst Yayıncılık bünyesindeki GEZİ Travel dergisine girdi. Burada beş yıl editörlük yaptı.


Türk Hava Yolları Skylife’ta editörlük, SunExpress uçak içi yayını SunTimes’ta yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. 2013 yılında Hürriyet Seyahat gazetesinin düzenlediği Türkiye’nin “en iyi seyahat yazarları” yarışmasında ilk üçe girdi. Bugüne dek aralarında İngiltere’den The Daily Telegraph, Fransa’dan Le Figaro, Körfez ülkelerinden Gulf News ve The National, Rusya’dan Pravda ve Kommersant, Almanya’dan Die Welt, Hollanda’dan Levenin Turkije, Kuzey Kıbrıs’tan Caretta’nın da bulunduğu 20’den fazla gazete, dergi ve internet sitesi için içerik hazırladı.


Hâlen İstanbul ve Londra merkezli BuKafa Medya bünyesinde kadrolu metin yazarlığı görevini sürdüren Uslu, @goturkiye ve çatısı altındaki şehirlerin instagram sayfalarına yazılar yazıyor. 12 ülkede temsil edilen FOOD and TRAVEL Türkiye dergisi ile Türkiye Fotoğraf Vakfı resmî yayını FOTOSFER’de düzenli yazıları yayınlanan; aynı zamanda Hürriyet Seyahat gazetesi yazarlığını ve jüri üyeliğini sürdüren Uslu, eşi Filiz ile birlikte “Cennetim” dediği Marmaris’te yaşıyor.


DOĞU SEYAHATNAMESİ

Melih Uslu

Mona Kitap, 2022

Tür: Gezi

200 s.

bottom of page