top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Benden sonra kalanların zihnindeki sahiden ben miyim?

Sabâ Altınsay’ın yeni romanı Faili Malum, Türkiye’nin 1998 ile 2021 yılları arasını işaret ediyor.


Sıradan bir cinayet üzerinden gelişen hikâye, hepimizin yakından tanıdığı aile ve yakın çevresiyle buluşturuyor okuru. Ailenin büyük kızı Nihan’ın merkezde olduğu roman, sadece aileyi derinden sarsan acının failiyle değil, bu coğrafyanın tüm malum failleriyle yüzleşiyor ve 12 Eylül öncesi ve sonrasına uzanarak adalet ve suç kavramlarını sorguluyor.


“Yaşarken hayatımızı kendimiz yapıyoruz. Fakat sonra, geride kalanların hatıralarında kalıyor hayatımız; onların zihninde bıraktıklarımız var ediyor bizi. Var olmak bu kadar önemli mi bilmiyorum. Üstelik anılar herkese başka görünür. Zira hafızamız kendimize benzer. Benden sonra kalanların zihnindeki sahiden ben miyim? Nihan içine kapanıklığımla hatırlar beni, annem tertipli, soğukkanlı hallerimle, babam kendisine benzeyen solcu fikirlerimle. Hangisi daha çok ben?”

Okuru, bir kadının cinnetten cinayete, cinayetten cinnete sürüklenen hikâyesine dahil eden Sabâ Altınsay, karakterlerlerine eşlik edercesine üslubunu da derinleştirerek kelimelerle ustaca oynuyor ve hayal gücümüzü genişletiyor; en nihayet sürpriz bir sonla, bizi de anlatıya dahil ediveriyor.


Sabâ Altınsay 1961 yılında Çanakkale’de doğdu. Ortaöğrenimini TED Ankara Koleji’nde, lise öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi, İletişim Fakültesi mezunu olan Altınsay’ın ilk romanı Kritimu, Girit’im Benim ilk olarak 2004 yılında Can Yayınları tarafından yayımlandı ve Türkiye’den sonra Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan ve Suriye’de okurlarıyla buluştu. Yazarın ikinci romanı Benim Hiç Suçum Yok, 2011 yılında yayımlandı ve aynı yıl, “Saint Joseph Lisesi Yılın En İyi Romanı” ödülünü aldı. Altınsay, Kadın Öykülerinde İstanbul adlı antolojide “Kedi” başlıklı öyküsüyle yer aldı.


“Kimsecik” ise Unser Istanbul, Junge turkishe Literatur adlı antolojide Almanca olarak yayımlandı. Faili Malum, yazarın üçüncü romanıdır.


FAİLİ MALUM

Sabâ Altınsay

Düşbaz Kitap, 2022

224 s.

bottom of page