top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Rüya ile kâbus arasındaki çizgi çok incedir

Güneşin Öldüğü Gün’de, Başkan Xi Jinping tarafından desteklenen “Çin rüyası” gerçekliğin kaosu ve karanlığıyla acımasızca sınanıyor.


Haziran ayının başlarında dağların derinliklerindeki bir kasabada, on dört yaşındaki Li Niannian bir gariplik fark ediyor. Kasabanın sakinleri çöken geceyle uykuya dalacaklarına sokaklara çıkıyor, tarlalara gidiyor. Her yeri insanlar sarıyor.


Li Niannian şaşkın şaşkın izlerken insanların rüyada gezindiklerini, sanki güneş batmamış gibi günlük işlerine devam ettiklerini fark ediyor. Çok geçmeden daha fazla insan rüyaya daldıkça gecenin karanlığında kıyamet kopuyor, en derindeki arzular bu vesileyle gün yüzüne çıkıyor. Yüzünü göstermeyen lütufkâr güneşi yeniden doğmaya ikna etmek ve kasabayı kurtarmak ise giderek daha garip ve rahatsız edici bir kâbusun ortasında kalan Li Niannian ve babasına düşüyor.

Güneşin Öldüğü Gün’de, Başkan Xi Jinping tarafından desteklenen “Çin rüyası” gerçekliğin kaosu ve karanlığıyla acımasızca sınanıyor.


Yan Lianke, 1958’de Çin’in Henan eyaletinde yoksul bir çiftçi ailenin oğlu olarak doğdu.Ailesi onu üniversiteye gönderme olanağından yoksun olduğu için askere yazdırdı. Orduda propaganda yazarı rütbesine yükselen Lianke sivil yaşama geçtikten sonra 1979’da yazarlığa başladı. 1985’te politika ve eğitim dallarında öğrenim gördüğü Henan Üniversitesi’nden mezun oldu, 1991’de Halk Kurtuluş Ordusu Sanat Akademisi Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. 15 roman, 50 novella, 40’tan fazla öykü, beş deneme derlemesi, altı edebiyat eleştirisi derlemesi, yaklaşık 12 TV ve sinema filmi senaryosu yazdı.Aralarında Franz Kafka Ödülü, Man Asya Edebiyat Ödülü, Man Booker Uluslararası Ödülü’nün yer aldığı 10 ödül kazandı. 2011’de yayımlanan Kurmacayı Keşfetmek adlı 19. ve 20. yüzyıl Çin ve dünya edebiyatı incelemesinde öne sürdüğü“mito-gerçekçilik” ya da “ruhun gerçekçiliği” adını verdiği “gerçeği aşkın gerçekçilik” görüşü, gerçekçilik konusundaki küresel tartışmalarda yerini aldı.


GÜNEŞİN ÖLDÜĞÜ GÜN

Yan Lianke

İthaki Yayınları, 2022

Çeviri: Erdem Kurtuldu

336 s.

bottom of page