top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Dişli ve tutkulu bir okuma deneyimi

Anı ve kurmacanın kusursuz bir harmanı olan Huzursuzlar klasiklerle kurduğu diyalogun yanı sıra Linn Ullmann’ın berrak, parlak, şiirsel düzyazısının gücüyle “otobiyografik roman” türünü yeni irtifalara taşırken yaşamak, aşk, kayıp, yaşlanma üstüne başlıca hakikatlerin peşinde dişli ve tutkulu bir okuma deneyimi vaat ediyor.

Linn Ullmann’ın roman üçlemesinin ilk kitabı Huzursuzlar, çocukluğunda her yaz Baltık Denizi’nde uzak bir ada olan Fårö’ye, yönetmen ve film yapımcısı babasını ziyarete giden Norveçli kızın izini sürer. Kız, şimdi bir yetişkin anne ve yazardır, babasıysa seksenli yaşlarındadır. Baba-kız birlikte, yaşlılık, dil, hafıza ve kayıp üstüne bir kitap yazmayı hayal eder. Kız soruları soracak baba yanıtlayacak, konuşmaları teybe kaydedeceklerdir. Her ikisinin de öngöremediği biçimde baba yaşlılığın pençesindedir; baba bir yaz günü Fårö adasında öldüğünde geriye sadece anımsanan ve kaydedilmiş hatıralar, imgeler ve sözcükler kalır. Ses kaydı alınmış, babayla gerçekleştirdiği altı sohbetin ekseni çevresinde kız kendi öyküsünü yazmaya başlar; yazılan sayfalar bu kitabı oluşturacaktır.


Linn Ullmann Çağdaş Norveç edebiyatının en önemli seslerinden biridir. New York Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı eğitimi almıştır. Yirmiden fazla ülkede yayımlanmış, en çok satan kitaplar listesine giren altı kitabı bulunan yazar, “Merhamet” (Nåde, 2002) romanıyla Norveç Okur Ödülü’nü almıştır. 1996-1997 yılları arasında Norveç’in önde gelen gazetelerinden “Dagbladet”te ve 2006-2007 yılları arasında “Aftenposten”da köşe yazarı ve eleştirmen olarak çalışmıştır. Gazetecilikteki başarılarından ötürü Altın Kalem Ödülü’ne sahip­tir. “Huzursuzlar”dan (De urolige, 2015) önceki romanı “Kıymetli Çocuk” (Det dyrebare, 2011) Norveç’teki “Yılın En İyileri” listesine girmekle kalmayıp “New York Times Book Review” ve “Kirkus Reviews”in de listelerinde yer almış ve ulusla­rarası başarı kazanmıştır. 2020 yılından itibaren Oslo Edebiyat Evi işbirliğiyle hem yapımcılığını hem de sunuculuğunu üstlendiği bir podcast yayınlamak­tadır. “How to Proceed” adlı podcast’inde aralarında Rachel Cusk, Deborah Levy ve Emmanuel Carrère’in de bulunduğu pek çok ünlü konuk yazarla dünya meselelerini ve edebiyatla ilgili konuları tartışmaktadır. İskandinavya’da en çok satan kitaplar arasında yer alan “Huzursuzlar” romanı İskandinav Konseyi Edebiyat Ödülü’ne ve Ulusal Eleştirmenler Ödülü’ne aday gösterilmiştir. 2017 yılında İsveç Akademisi tarafından bütün eserleri için Dobloug Ödülü ile ödüllendirilmiştir. 2022 Aschehoug Edebiyat Ödülü’ne değer görülmüştür. Yazar ve şair olan eşi Niels Fredrik Dahl ile Oslo’da yaşamaktadır.


HUZURSUZLAR

Linn Ullmann

Yapı Kredi Yayınları, 2022

Çeviri: Dilek Başak

312 s.

bottom of page