top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

“İşleyen Kurmaca” dersleri Fadime Uslu ve Doğuş Sarpkaya ile devam ediyor

Yazar Fadime Uslu’nun üç dönemdir sürdürdüğü “İşleyen Kurmaca” başlıklı derslerinin dördüncü etabına Doğuş Sarpkaya da dahil oldu. İkili, derslerin bu etabında kurmacanın öğeleri üzerine yoğun bir program izleyecekler.



“Bir kurmacanın işleyip işlemediği konusunda fikir oluşturma süreçlerinde dikkat etmemiz gereken parametreler neler? Bunları yazıya dökerken nasıl bir yol izlemeliyiz?” sorularına yanıt aranacak atölyede, kendi metninin editörü olmadan önce başka metinlere doğru bir şekilde bakmanın olanakları tartışılacak. Katılımcıların ürünlerinin de değerlendirileceği derslerin yeni etabı 6 Şubat’ta başlayacak.


Dopdolu Bir Program


“İşleyen Kurmaca”nın bu etabındaki konular ise şunlar olacak: kısa edebiyat eleştirisi metinleri yazmanın incelikleri, metin üzerine düşünmek; gerçeklik yaratmak, dünyanın, yazarın, okurun, anlatıcının gerçeği; bilinç akışı ve geçişler; hikâye katmanları oluşturma; karakterin derinleştirilmesi; çatışma-çelişki; hikâyenin devinimi.


Derslerde, ayrıca, örnek öykü ve filmler üzerinden kurmacanın nasıl işlediği sorusuna yanıt aranacak. İşlenecek öyküler: Fyodor Dostoyevski – Bobok, Onat Kutlar – İshak, Virginia Woolf - Pazartesi ya da Salı, Vüs'at O. Bener – İlki , Fadime Uslu – Yaz Korkuları ve Ay Eskir Gün Işırken olarak belirlendi.


Filmler ise Aleksandr Sokurov’un Mother and Son, Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu'da, Kenji Mizoguchi’nin Yağmurdan Sonraki Soluk Ayın Öyküleri, Roman Polanski’nin Chinatown, John Huston’un Malta Şahini, Ingmar Bergman’ın Güz Sonatı, Reha Erdem’in Beş Vakit adlı eserleri olacak.


Toplamda sekiz hafta sürecek dersler 6 Şubat Cumartesi günü başlayacak. Her hafta iki saat ve Zoom uygulaması üzerinden yapılacak dersler cumartesi günleri 17.00-19.00 arasında gerçekleşecek.


Kayıt ve detaylı bilgi için WhatsApp: 0555 4892333.

bottom of page