top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Meydan okuyan bir psikodrama

Thomas Savage’ın ilk olarak 1967 yılında yayımlanan, artık modern klasik kabul edilen, bugüne kadar 22 dile çevrilen ve beyazperdeye aktarılan romanı Köpeğin Pençesi Türkçede!


Jane Campion'ın yönetmenliğinde Netflix için beyazperdeye aktarılan roman, 1 Aralık 2021’de Netflix’te The Power of the Dog adıyla yayınlandı. Dünya prömiyerini 78. Venedik Film Festivali'nde yapan filmin yönetmeni Jane Campion, festivalde En İyi Yönetmen Ödülü'ne değer görülüp Gümüş Aslan'ı kazanırken filmin başrollerini Benedict Cumberbatch ve Kirsten Dunst paylaşıyor.


Phil ve George, iki kardeşten ötesi, arkadaştan bir fazlası, Montana vadisindeki en büyük çiftliğin iki ortağı. Phil zeki ve kurnaz olansa George, ağırbaşlı kalan. Phil bir deri bir kemikse

George, tıknaz ve sessiz. Phil muhteşem bir satranç oyuncusu, kitap kurdu ve dilbazsa George, yavaş öğrenen ve kendini işine adayan biri. Öte yandan, Phil nasıl korkunç bir sadizmle, içinde fokurdayan bir kibirle yaşıyorsa George narin, sevgi dolu bir ruhla nefes alıyor. Gençlik zamanlarından bu yana paylaştıkları odada birlikte uyuyorlar, bu da kırk yıla tekabül ediyor.

Ne zaman ki George genç bir dul kadınla evleniyor ve onu çiftliğe beraberinde getiriyor o zaman olayların seyri ve çiftliğin dengesi değişiyor. Phil kardeşinin yeni karısını bezdirmek için acımasızca bir uğraş veriyor. Ama Phil’in hesaba katmadığı bir şey ortaya çıkıyor.


Birbirine taban tabana zıt iki erkek kardeş Phil ile George'un Montana kırsalında geçen gerilim ve gizem dolu hikâyesinin anlatıldığı Köpeğin Pençesi daha ilk paragraftan okuru hikâyenin içine alıyor, sayfalarına hapsediyor; sizleri hikâyeye ortak, iki kardeşe sırdaş yapıyor.


Thomas Savage 25 Nisan 1915 tarihinde Utah, Salt Lake City’de koyun çiftçiliği yapan büyük bir ailede dünyaya geldi. Henüz iki yaşındayken annesiyle babası boşanmış, annesinin yeniden evlenmesinin ardından, annesiyle birlikte Montana’ya taşındı. Montana Üniversitesi’nde eğitim gördü, birkaç yıl da rençberlik yaptı. At terbiyeciliği üzerine yazdığı makalesi, 1937 yılında Coronet dergisinde yayımlanmasından sonra Savage, İngilizce okumak için Maine’de bulunan Colby College’a kaydoldu. Kaynak ustası, sigortacı ve su tesisatçısı olarak çalışan Savage, aynı zamanda Brandeis ve Vassar Üniversitelerinde İngilizce dersi verdi.

İlk romanı Pass, 1944 yılında yayımlanmış, onu takiben aralarında Köpeğin Pençesi (The Power of the Dog) de olmak üzere on iki roman yazdı. 1980 yılında Guggenheim Fellowship ödülüne değer görülen Thomas Savage, 25 Temmuz 2013 tarihinde, seksen sekiz yaşında vefat etti.


KÖPEĞİN PENÇESİ

Thomas Savage

Düşbaz Kitap, 2021

Çeviri: Şaziye Çıkrıkçı

256 s.

bottom of page