top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Kaybedecek ne kadar çok şeyimiz varsa o kadar güçlü oluruz

Philippe Djian’ın psikolojik gerilim romanı Marlène, tekrar sivil ve “normal” olmaya çalışan iki askerin dostluklarındaki zorlu sürece biz okurları ortak ederken; evlilik, arkadaşlık, kız kardeşlik, ebeveynlik üzerine de düşünmemize vesile oluyor.


"Kaybedecek ne kadar çok şeyimiz varsa o kadar güçlü oluruz, dedi. Bunu bir duvarda gördüm. Dan, o kadar ölü oluruz, diye düşünerek başını salladı."

Eski asker ve çocukluk arkadaşı olan Dan ve Richard, savaşın ardından aynı şehirde, tekrardan “normal” olmanın mücadelesini verirler. Savaşın yıkıcı yorgunluğunu üzerinden atamayan ikili, normal bir hayat kurmanın farklı yollarını dener: Dan uyum sağlamak ve göze batmamak için çabalar, Richard ise yasaları hiçe sayan hırçın bir mizaca bürünür. Richard’ın eşi Nath ve kızı Mona’dan oluşan ailesine bir de eşinin kız kardeşi Marlène dahil olur.


Uğursuzluğu ve her önüne gelenle yatmasıyla nam salan Marlène, Richard’ın Dan, Nath ve Mona ile ilişkilerini iyileştirici bir etkiyle güçlendirecek midir, yoksa zaten bir yapboz gibi birbirini tamamlayamayan bu dörtlü kendini daha büyük bir huzursuzluğun içinde mi bulacaktır?


Philippe Djian 1949’da Paris’te doğan yazar, aralarında Betty Blue (Ayrıntı Yayınları, 2018), Affedilemeyenler (Ayrıntı Yayınları, 2014), Vay... (Ayrıntı Yayınları, 2015) kitaplarının da olduğu yirmiden fazla roman yazmıştır. Senaristliğini ve yönetmenliğini Jean-Jacques Beineix’in üstlendiği Betty Blue başta olmak üzere romanlarının çoğu beyaz perdeye aktarılmıştır. Roman yazarlığının yanı sıra gazeteci, söz yazarı ve senarist olarak da varlık gösteren Djian, Paris’te yaşamaktadır.


MARLENE

Philippe Djian

Düşbaz Kitap, 2022

Çeviri: Gökçe Yavaş

144 s.

bottom of page