top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Çağdaş sanat deneyiminin gizli ve heyecan verici toprakları

İspanyol edebiyatının son yıllardaki en iddialı deneylerinden biri olarak anılan Nocilla Üçlemesi’nin bu ikinci kitabı, okuru bıraktığı yerden yakalayıp çağdaş sanat deneyiminin gizli ve heyecan verici topraklarına sürüklüyor.

Bağımsız sinemadan kolaja, kavramsal sanattan mimariye, bilgisayarların yükselişinden romanın çöküşüne kadar birçok referansın iç içe geçtiği Nocilla Deneyimi okuru Nocilla Rüyası’nın bıraktığı yerden yakalayıp onu çağdaş sanat deneyiminin gizli ve heyecan verici topraklarına sürüklüyor.


İspanya’da bir yerlerde, sekiz katlı bir binanın tepesindeki terasta bulunan mukavvadan evinde çamaşır tellerine matematik formülleri asan Marc hevesli bir Philips Tarım Rehberi okuru. Londra’daki sanatçı Jodorkovski kaldırımlara yapışmış sakızları çeştli renklerde boyuyor. Miami’deki Harold, son kullanma tarihi eski karısının doğum günü olan Corn Flakes’leri tüketiyor. Bu sırada Antón, Corcubión, İspanya’da kaya midyeleri ve sabit disklerden oluşan bir organizma üzerine son derece cesur bir teori üzerinde çalışıyor…


Agustin Fernandez Mallo, 1967’de İspanya’nın kuzeybatısındaki Galiçya’da doğdu. Gençliğinde hevesli bir dağcıydı ve punk gruplarında davul çalardı. Doğduğu bölgenin başkenti Santiago de Compostela’da fizik okudu ve 1992’de radyasyon fizikçisi olarak .alışmaya, X-ışını sistemleri tasarlamaya ve radyasyonla kanser tedavileri geliştirmeye başladı. Nocilla Rüyası yayımlandığında, Balear adası olan Mallorca’da, Barcelona ve Madrid’in kozmopolit edebiyat ortamından uzakta bir hastanede çalışıyor, bir yandan da sanat ile bilim arasındaki bağlantıları araştıran “post-şiirsel” adını verdiği teorisini formüle ediyordu. Teorisini geliştirmek ve postmodern yaratımın sınırlarını zorlamak için uzunca bir süre çeşitli kültürel yayınlarla işbirliği yaptı. Nocilla Projesi kısmen bu teorisini uygulama girişimidir.


NOCILLA DENEYİMİ

Agustin Fernandez Mallo

Harfa Kitap, 2023

Çeviri: Banu Karakaş

Tür: Roman

216 s.

bottom of page