top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

ON SORU: İlkay Akkaya

1. Neler yapıyorsunuz? Son yıllarda tarım öğrenmeye çalışıyordum. Pandemiden dolayı konserler olmayınca neredeyse tamamen tarımla uğraşıyorum. İki aydır lavantalara yoğunlaştım ve 500 kadar lavanta diktim, hala da dikiyorum. Bu, gündüz faaliyeti. Akşamları da SMA'lı bebekler için instagram canlı yayınları yapıyorum. Bir bebeğimizin kampanyası bitmek üzere, heyecanla tamamına erdirmek için uğraşıyoruz. Bebeğimizin adı Aziz Cemal. İsmi, bir roman kahramanının ismi gibi. Belki de yazar olur büyüyünce.


Bunlar dışında köpekler, kediler ve tavuklarla birlikte yaşadığımız için, onların rutin işleri ile uğraşıyorum ve onları seviyorum. Gazapizm'le bir projemiz var. Birlikte yapacağımız şarkıyı bitirmeye uğraşıyorum. Böyle böyle geçiyor günler.

2. En son hangi kitabı okudunuz? Kızımın çevirisini yaptığı bir kitap yayınlandı kısa bir süre önce. Ingrid Thobois'nın yazdığı Miss Sarajevo veya Kendinden Kaçan Bir Adam adlı romanı okudum.

3. En son ne zaman kitap hediye ettiniz? Kime? Geçtiğimiz ay, twitter'dan tanıdığım bir dinleyici arkadaşa kitap hediye ettim. 4. Keşke hiç okumamış olsaydım, böylece ilk kez okumanın mutluluğunu yaşayabilirdim dediğiniz bir kitap var mı? Hangisi? Mülksüzler

5. Edebiyat mı kurgudışı mı? Her ikisi de. 6. Bir kitabın içine girme imkanınız olsa bu hangi kitap olurdu? Mülksüzler 7. Hangi kitabı yazmış olmak isterdiniz? İnce Memed

8. Edebiyat uyarlamalarına (Film, dizi, oyun, resim, müzik) nasıl bakıyorsunuz? Uyarlansa ne güzel olur dediğiniz bir eser var mı? Çok riskli bir alan. Çünkü okuyucunun kendi zihinsel ve duygusal katkısı, eseri herkes tarafından öznel bir alana da dahil ediyor. Uyarlayan ve yöneten, iyi bir çevirmen titizliğinde olmazsa üzücü olabiliyor sonuçlar. Vedat Türkali'nin Bir Gün Tek Başına ve Kemal Varol'un Haw romanları sinemaya uyarlansa çok sevinirdim.

9. Yaşasaydı da daha çok kitap yazabilseydi dediğiniz yazar kim? Ursula K. LeGuin

10. Bu soruları başka kime soralım? Kimin cevaplarını merak ederdiniz? Selahattin Demirtaş

 

İLKAY AKKAYA: Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nu bitirdi. Profesyonel müzik çalışmalarına Grup Yorum’a katılarak başladı. Bir süre İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na devam etti. Diğer taraftan özel şan dersleri aldı. Grup Yorum’un çıkardığı “Berivan – Haziranda Ölmek Zor” ve “Türkülerle” albümlerinde yer aldı. 1989 yılında Tuncay Akdoğan’la birlikte gruptan ayrıldı.

Bir yıl sonra 10 Ocak 1990’da Grup Yorum’dan kendisiyle birlikte ayrılan arkadaşı Tuncay Akdoğan ve İsmail İlknur ile Grup Kızılırmak’ı kurdu. Grup Kızılırmak’ta uzun soluklu çalışmayan yapan sanatçı bugüne kadar on üç albüme imza attı. Türkiye ve yurtdışında konserler verdi. Çeşitli gazete ve dergilerde haftalık yazılar yazdı.

Akkaya, Grup Kızılırmak’la çalışmalarını sürdürdüğü sırada bir yandan da solo çalışmalar yaptı. 1990-92 yılları arasında Ankara Birlik Tiyatrosu tarafından sahneye koyulan “Pir Sultan Abdal” oyununun müziklerini Grup Kızılırmak yaparken, Tuncay Akdoğan anlatıcı, İlkay Akkaya da oyuncu olarak sahnede yer aldı.

İlkay Akkaya, 1991 yılında Tarık Akan ve Füsun Demirel'in oynadığı “Bir Küçük Bulut” filminin müziğini yaptı.

Grup Kızılırmak'la birlikte başka birçok oyun müziği yapan Akkaya, 2003'te Zafer Diper'in sahnelediği “Talan” adlı oyunda da rol aldı. Mayıs 2005'te Nazım Hikmet'in “Şeyh Bedreddin Destanı” adlı şiiri oyunlaştırılmış şekilde sahnelendi. Bu oyunun müziklerini de Grup Kızılırmak yaptı.

Sanatçının ilk solo albümü olan “Kül” 1998'de yayınladı. 1999'da “Salkım Söğüt” adlı ortak bir albüm çalışmasında yer aldı. Daha sonra 2001'de “Unutma” adlı ikinci solo albümü yayınlandı. Üçüncü solo albümü olan “Yine” 2003 yılında yayınlandı. Aralık 2005'te piyasaya sürülen solo albümü olan “Yalnız” ile bir müddet albüm çalışmalarına ara verdi. Sanatçı, beş yıllık bir aradan sonra 2010 yılında “Gelmedin Diye” albümüyle hayranlarına merhaba dedi. Sanatçının sonraki albümü “Umut” 2013 yılında piyasaya sürüldü. Son albüm çalışması olan “Hayat” 2015 yılında Ütopya Müzik etiketiyle müzik marketlerde yerini aldı.



bottom of page