Star Maidens bilimkurgu antolojisine Türkiye'den Ayşe Kulin seçildi
Yedi ülkeden on kadın yazarın dahil olduğu, Star Maidens - sci fi stories by female authors, bilimkurgu antolojisi Kanada'da MacKenzie Yayınları tarafından yayımlandı. Seçkide Türkiye'den Ayşe Kulin ve İranlı feminist yazar Zoha Kazemi de var. Derleyenler ise Chiara De Giorgi ve Ünver Alibey.
Bilimkurgu, türünün bir kadın, Mary Shelley tarafından Frankenstein (1818) romanıyla başlatıldığını hatırlayalım. Çoğumuz bilimkurguya Ursula K. Le Guin'in romanlarının derinliği ve gücü sayesinde aşık olduk. Şu anda seksen dört yaşındaki Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü ve devamı milyonlarca kopya satıyor. Bu alanda yazan daha fazla kadın yazar görmenin zamanının geldiğine inanıyoruz.
Bu eşsiz antolojide on çağdaş yazar, zaman yolculuğu, annelik, sosyal adaletsizlikler, yapay zeka, ahlaki standartlardaki değişim ve daha fazlası hakkındaki hikayeleriyle sizi eğlendirecek, heyecanlandıracak ve kışkırtacak.
Antolojide yer alan tüm yazarlar ise şöyle: 1. "Cut and Paste" (Kes ve Yapıştır) – Chiara De Giorgi (İtalya):
De Giorgi, zaman yolculuğu teknolojisinin geliştiği bir geleceği anlatıyor. Tekelleşmiş bir devlette, iki kişi geçmişe giderek toplumlarını etkileyen bir sosyal adaletsizliği düzeltmeye çalışır.
"Shanties of the Sunless Vast" (Güneşsiz Boşluğun Gecekonduları) – Atalanti Evripidou (Yunanistan):
Evripidou, Yunan mitolojisinden karakterleri üç boyutlu varlıklara dönüştürerek bir uzay macerasına taşıyor. Yorgun Herakles, mitolojik bir canavarı ararken, yükümlülükleri ile arzuları arasında çatışma yaşar.
"Echoes of a Broken Mind" (Kırık Bir Aklın Yankıları) – Christine Lucas (Yunanistan):
Lucas, doğum sırasında beyninde oluşan hasar nedeniyle kızını hatırlamayan Kallie adlı bir çöpçüyü anlatıyor. Basit ve sıkıcı bir hayat süren kahramanımız kısa süre sonra kendini tuhaf bir maceranın içinde bulur. Ve bazı gizli gerçekler açığa çıkmaya başlar.
"Age of Rage" (Hınç Devri) – Ayşe Kulin (Türkiye):
Bu öykü, Kulin’in Tutsak Güneş romanının ilk üç bölümünden kısa öyküye uyarlanmış bir versiyonudur. Ramanis Cumhuriyeti'nde geçen hikâye, kadınlara yönelik baskıyı ele alır.
"Bulutların Üzerindede" – Funda Özlem Şeran (Türkiye):
Şeran, Büyük Yıkım’dan sonra rasyonellik üzerine inşa edilen bir toplumda şüpheli ölümleri araştıran bir denetçinin hikâyesini anlatıyor.
"Surrogate" (Taşıyıcı Anne) – Elana Gomel (Ukrayna):
Gomel, uzaylı istilası klişesini annelik temasıyla harmanlayarak unutulmaz bir hikâye sunuyor. Sürpriz sona dikkat…
"Time Rider" (Zaman Sürücüsü) – Zoha Kazemi (İran):
Kazemi, zaman yolculuğu gibi klişeleşmiş bir konuyu ele alıyor ve benzersiz, yürek burkan bir hikayeye dönüştürüyor. Bir şirketin zamanda ileri geri giden iki çalışannıı konu alıyor. Birbirine açık bu karakterlerin kuralları çiğnemesi yıkıcı olaylara neden olur.
"One for the Team" (Bir De Takım İçin) – Lara Reims (Belçika):
Poppy ve Katie, nükleer savaş sonrası Mars'a gitmek için seçildiklerinde mutluluktan uçarlar. Ne de olsa artık dünya yaşanmaz haldedir. Ancak işlerin göründüğü gibi olmadığı kısa sürede ortaya çıkar.
**"Re-naissance" – Rose D. Patruno (İtalya):
Uzayda hasar gören bir sibernetik birimin öz farkındalık kazanmasını konu alır.
"The Way of Nature" (Doğanın Yolu) – Cathy MacKenzie (Kanada):
Bir anne, ölüleri diriltme iddiasında bulunan güçlü bir şirketin teklifini değerlendirmek zorunda kalır.
Opmerkingen