top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

"Toprağa yaptığımızı aslında kendimize de yaparız"

Çiftçi ve yazar Matthew Evans, çok uzun zamandır dikkat etmeden çiğnediğimiz toprağa iade-i itibar yaptığı kitabı Toprak’ta biz insanların dünyada gerçekleştirdiği yıkıcı destanı okuyucuyla paylaşıyor.



Kendimiz için “medeni” bir uygarlık inşa ederken onu nasıl kirlettiğimizi, plastiğe boğduğumuzu, bombaladığımızı özetle milyonlarca yıldır bizimle birlikte olan ve bize can veren o varlığa nasıl zarar verdiğimizi gözler önüne seriyor.


Son yıllarda ihtiyacımız olan yegâne şey belki de doğaya dönüş…

Yazar, arka bahçelerimizde, çiftliklerimizde yetiştirdiğimiz ve yemek masalarımıza koyduklarımızın gerçekten önemli olduğunu ve bir yaşam kaynağı olabileceğini bizlere gösteriyor. “Toprağa ne yaparsak kendimize de onu yapmış oluruz “diyen yazar,  gıdamızın bizi beslemesini ve gezegenimizin uzun vadeli sağlığını güvence altına almasını istiyorsak toprağın nasıl çalıştığını, nasıl oluştuğunu, nasıl kaybolduğunu ve nasıl onarılabileceğini anlamamız gerektiğinin altını çiziyor. 


Matthew Evans’ın yazdığı “Toprak” Beyaz Baykuş Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. 


Arka Kapak Yazısı:


Toprağa yaptığımızı aslında kendimize de yaparız.

Uzun yıllardır yeni keşifler için bakışlarımızı yıldızlara çevirdik, Ay’a ve diğer gezegenlere meydan okuduk, okyanusların derinliklerine ulaştık ama ayaklarımızın altındaki mucizevi örtüye incelikle bakmadık.

Karadaki yaşamın anahtarı, ekosistemimizin ayrılmaz parçası toprak hayatla aramızdaki bağlantımızdır. Buzul çağından bugüne tüm medeniyetlerin oluşmasının ve düşmesinin destanında onun görünmez rolü vardır.

Açlıktan hastalıklara, gastronomiden savaşlara dek uygarlığın inşasının değeri bilinmemiş kahramanıdır. Bir çay kaşığı dolusu toprakta, dünyadaki insan sayısından daha fazla canlı vardır. Toprak, büyüleyici bir yaşam döngüsü barındırır. Nispeten araştırılmamış olmasına rağmen, dünya üzerindeki tüm çokhücreli canlıların yüzde 70’inden fazlası toprakta yaşar.

Çiftçi ve yazar Matthew Evans, soluksuz okuyacağınız bu kitapta, sadece ihmal edilmemiş aynı zamanda kirletilmiş, aşırı işlenmiş ve hor kullanılmış bu armağanın hikâyesini anlatırken, bizi, onsuz var olamayacağımız eşsiz bir canlılığı kalbinde saklayan ve koynunda büyüten toprağın şarkısına kulak vermek için umut dolu bir yolculuğa sürüklüyor.

Ayaklarımızın altındaki zemine çöp muamelesi yapmayı bırakmanın zamanı gelmedi mi?


Matthew Evans, Avustralya'nın en sevilen ağaç yetiştiricisidir. Eski bir şef ve yemek eleştirmeni olan Evans, artık Tazmanya'da küçük bir çiftçi, yemek yazarı ve yemek aktivisti olarak hayatına devam ediyor. 


TOPRAK

Matthew Evans

Beyaz Baykuş Yayınları, 2024

Çeviri: Nurullah Yakut

Tür: Bilim / Ekoloji

376 s.

bottom of page