top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bir yazarın kapalı dünyasını merak edenler için

Colm Tóibín’in ikinci kez Booker adayı olmasını sağlayan, yayımlandığı yıl Los Angeles Times tarafından yılın kitabı seçilen, hem Lambda hem de Stonewall ödüllerini kazanan, 2005’te Fransa’da En İyi Yabancı Kitap Ödülü’nü ve 2006’da Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü’nü kazanan Üstad, yeni çevirisiyle bir yazarın kapalı dünyasını merak edenler için incelikli bir roman.

İç Savaş’tan yirmi yıl önce Amerika’nın en entelektüel ailelerinden birinde doğar Henry James. Hem İç Savaş’tan uzak kalma hem bulunduğu ortamla uyumsuzluğu onu Avrupa’ya sürükler. Paris, Roma, Venedik ve Londra’da ayrıcalıklı sanatçıların ve yazarların dünyasına girer. Yapıtlarında insan ilişkilerinin inceliklerine ve psikolojik derinliklere ışık tutan büyük yazar Henry James, sanatında yaşadığı başarısızlığın ardından içine düştüğü kriz döneminde, İngiliz taşrasındaki bir malikâneye çekilir. Artık hayatını gözden geçirecek ve büyük yapıtlarını peş peşe vermeye başlayacaktır. İngiliz edebiyatının belki de en büyük üstadının karizmatik sanatçı kişiliğinin ayrıntıları, yalnızlığı, arzuları, umutları ve çaresizliği biyografik gerçeklere uygun olarak, bir başka büyük sanatçının yaratıcılığıyla, ışıl ışıl bir dille yorumlanıyor, aydınlanıyor. Tóibín’in çizdiği Henry James portresinin duygusal yoğunluğu, yüreğinin sesine kulak tıkayan, çoğu arkadaşından, ailesinden bile kendini esirgeyen yazarın ikilemini, tutkulu hayallerini kendi kırılganlığıyla uzlaştıramamasını kusursuz aktarıyor.


İrlandalı romancı ve gazeteci Colm Tóibín, Enniscorthy, Co'da doğdu. 1955'te İrlanda'da Wexford'a gitti ve University College Dublin'de Tarih ve İngilizce okudu.

Mezun olduktan sonra, daha sonra Barselona'ya Saygı (1990) kitabında yazdığı bir şehir olan Barselona'da yaşadı ve öğretmenlik yaptı. İrlanda'ya döndü ve Güney Amerika ve Arjantin'e gitmeden önce gazeteci olarak çalıştı. Çok sayıda kurgu ve kurgu dışı eserin yazarıdır ve çeşitli gazete ve dergilere düzenli olarak katkıda bulunmaktadır. 1995 yılında Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi tarafından E. M. Forster Ödülü'ne layık görüldü ve sanatı teşvik etmek için kurulmuş İrlandalı bir kuruluş olan Aosdána'nın üyesidir. Colm Tóibín İrlanda'da yaşıyor. Son kitaplar arasında 2009 Costa Roman Ödülü sahibi Brooklyn (2009), kısa öykülerden oluşan Boş Aile (2010); Man Booker Ödülü'ne aday gösterilen Meryem'in Ahit'i (2012); Nora Webster (2014) ve İsimler Evi (2017). Ayrıca bir makale kitabı olan Anneni Öldürmenin Yeni Yolları'nı (2012) yayınladı. Manchester Üniversitesi'nde Yaratıcı Yazarlık Profesörüdür.


ÜSTAD

Colm Tóibín

Sia Kitap, 2023

Çeviri: İrem Sağlamer

360 s.

bottom of page