top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Daniel Dolphin'le kendi korkularımıza, sınırlarımıza yolculuk

Yazar olma hayaliyle yanıp tutuşan bir kimya mühendisinin, Sergio Bambaren'in ilk romanı Yunus: Bir Hayalperestin Hikayesi, umut dolu bir macera.

Hayat denen bu yolculukta bize yol gösteren kalbimizin sesidir. Hedeflerimize ulaşmak için sadece harekete geçmekle kalmamamız, aynı zamanda hayal kurmamız gerekir! Sadece planlamakla kalmamalı, aynı zamanda inanmalıyız! Yunus cesaretin, kendi korkularımızla, kendi sınırlarımızla mücadele etmenin hikayesi. Bize hayatın gözle göründüğünden daha fazlası olduğunu gösteriyor, onu ancak kendi kurallarımıza uyarsak keşfedebileceğimizi hatırlatıyor bu kitap. Dünyanın çok sık unutulan gizemlerini ortaya çıkaran bir umut hikayesi sunuyor. Hayallerinizi takip edin, içinizdeki sesi dinleyin ve Daniel Dolphin'in sizi harikalarla dolu bir yolculuğa çıkarmasına izin verin! Sergio Bambaren Roggero 1960 yılının Aralık ayının ilk günü Lima Peru'da doğdu, İngiliz Lisesi'nde eğitim gören Sergio, denizle buluşan bir şehirde doğduğu için ilk yıllarından itibaren okyanus tarafından büyülendi. Bu durum onu hayatının geri kalanı boyunca etkileyecek ve hiç beklemediği bir yolculuğa çıkaracaktı: Yazar olmak.


Seyahat ruhu onu Amerika'ya götürdü ve burada Texas A&M Üniversitesi'nden kimya mühendisi olarak mezun oldu. Ancak okyanus hala onun en büyük aşkıydı ve seyahat etmek ona Orta Amerika, Meksika, California ve Hawaii gibi yerlerde sörf yapma fırsatı verdi. Sergio doğduğu ülkede kısa bir süre kaldıktan sonra Avustralya'nın Sidney kentine göç etmeye karar verdi ve burada çokuluslu bir şirkette satış müdürü olarak çalıştı; ancak mükemmel dalgayı bulmak için Güneydoğu Asya ve Afrika kıyılarını da gezmeyi başardı. Bali, Nias, Jeffrey's 76 Bay, Fas'taki Agadir ve Filipinler gibi efsanevi yerlerin yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda da sörf seyahatlerinin bir parçasıydı.


Avustralya'da birkaç yıl geçirdikten sonra Sergio izne ayrıldı ve mükemmel dalgayı aramak için Avrupa'ya gitti. Portekiz'de, Guincho adında çam ormanlarıyla çevrili harika bir plajda Sergio hayatının amacını ve çok özel bir arkadaşı buldu. Ona ilk romanı Yunus Bir Hayalperestin Hikayesi'ni yazması için ilham veren yalnız bir yunus. Sydney'e döndükten sonra Random House Australia tarafından kitabının yayımlanması için bir teklif yapıldı. Ancak Sergio, yayınevinin taslak üzerinde yapmak istediği değişikliklerin kitabın özünü ve mesajını değiştireceğini düşündü. Bir anlaşmaya varamayınca kitabını Oz'da kendi başına yayımlamaya karar verdi. Bu 1996 yılında gerçekleşti. Birdenbire Sergio'nun hayatındaki her şey değişti. Bir yıldan kısa bir süre içinde Yunus Avustralya'da 100.000'den fazla sattı. Yazar olma hayali nihayet gerçekleşmeye başlamıştı. Yunus şimdi Rusça, Kantonca, Japonca, Letonca, Hırvatça, İbranice, Arnavutça ve Slovakça dahil olmak üzere 40 dil ve lehçeye çevrildi... Benzer deneyimler diğer romanları "Düşler Sahili", "Uzak Rüzgarlar", "İris", "Samantha", "Işığın Muhafızı", "Okyanus Kıyısında Düşünceler", "Cennetten Masallar" için de yaşandı. 14 kitap farklı dillerde yayımlandı ya da yayımlanmak üzere. Toplamda 20 milyondan fazla kopya satıldı.


2009 yılının ortalarında Twenty Century Fox Yunus'u beyazperdeye taşıdı. Film Oscar için kısa listeye alındı.


Sergio'nun okyanus bilinci ve tüm deniz memelilerinin korunması arzusu onu ekoloji örgütü DELPHIS'in başkan yardımcısı yaptı, okyanusları ve içinde yaşayan canlıları koruma çabaları için sürekli seyahat ediyor. Sergio şu anda Punta Sal, 77 Peru ve Kanarya Adaları arasında yaşıyor ve günlerini yunuslarla çevrili sörf yaparak, kambur balinalarla yüzerek, kaplumbağalarla dalarak ya da sadece okyanus karşısında meditasyon yaparak geçiriyor.


YUNUS: BİR HAYALPERESTİN HİKAYESİ Sergio Bambaren

Mundi Kitap, 2022 Çeviri: Olcay Meriç Tür: Roman 80 s.

bottom of page