top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Gerçek bir hayat hikâyesi

Adımı Deniz Koydular, “anneli öksüzler, babalı yetimler” için yazılan, 1970’lerde Seyrantepe'de başlayıp İzmir ve Streatham ile devam eden, hepimize çok tanıdık gelecek bir roman.


Demet Cengiz’in kaleme aldığı romanı Adımı Deniz Koydular, toplumsal meselelerden bireysel sorunlara uzanan geniş bir yelpazede bir kadın ve bir erkek hikâyesi anlatıyor.

Daha önce yayınladığı kitapları ve gazeteci kimliğiyle tanınan Demet Cengiz, ilk romanı Adımı Deniz Koydular “Kuşlar boynumuza asıldığında…” ile yeniden okurların karşısında.


Biri doğudan (bir kardelen olan Deniz Yıldız), diğeri batıdan (James Rowe) iki hırpalanmış çocuk öyküsü anlatan roman, gerçek hikâyelerden esinlenerek kaleme alındı. Adımı Deniz Koydular, Türkiyeli okur için çarpıcı ve bir o kadar da tanıdık bir anlatı... Aile içi sevgisizliğin sonuçlarına dikkat çeken Adımı Deniz Koydular, geri planda Türkiye’den ve dünyadan dönemin önemli olaylarına da yer veriyor. Türkan Saylan, Fazıl Say, Deniz Gezmiş, Bedri Baykam, Hırant Dink, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan gibi gerçek kişilere ve olaylara değinen romanda kadına karşı şiddeti incelerken, “Çok acı var, dayanamıyorum” yazılı bir not bırakıp intihar eden akademisyen Dicle Koğacıoğlu gibi gerçek kişiler de anılıyor.


Türkiye’nin kanayan yaraları ev içi şiddet, istismar ve tecavüz konularına değinen Demet Cengiz, bunun yanında siyasi operasyonlar ve toplamsal kalkışmaları kapsayan yakın bir Türkiye tarihi de sunarak romanı zenginleştiriyor. “Her şeyin eleştirisi” denebilecek roman; Türkiye’nin betonlaşması, Ergenekon operasyonları, Haziran Direnişi de romanın sunduğu geniş dünyada yerini alıyor.


Demet Cengiz, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni 1999’da bitirdikten sonra Londra Westminster Üniversitesi’nde ‘British Journalism Studies’ eğitimi aldı. 1996’da gazeteciliğe başladı. Sırasıyla Yeni Günaydın, Global, Business Week, Hürriyet gazete ve dergilerinde çalıştı. Ekonomi haberleri ve yazılarının yanı sıra yaşama dair kalem oynattı. Patronların DNA’sını çıkaran kitabı Patron Çıplak ilgiyle karşılandı. Hayata dair denemelerden oluşan ikinci kitabı Turuncu Yazılar ise 2014 yılında yayınlandı. Patronlardan başarının sırlarını ve kulağa küpe önerilerini derlediği üçüncü kitabı PATRONCA Ocak 2016'da yayımlandı.


Yazarın son çalışması Aşk Seni Bulur ise yaşamın sorgulanması üzerine otobiyografik bir roman.


ADIMI DENİZ KOYDULAR

Demet Cengiz

İnkılap Yayınları, 2021

304 s.

bottom of page