top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

"Ben Okurum"da Hilmi Yavuz, hocası Necatigil'i anlatıyor


Deniz Yüce Başarır’ın hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümüne konuk olan Hilmi Yavuz, hem edebiyat öğretmeni hem de ilerleyen yıllarda dostu olan usta şair Behçet Necatigil’i ve şiirlerini anlattı.


Her bölümünde farklı bir konukla bir yazara ve eserlerine odaklanan “Ben Okurum” programının son bölümünde Hilmi Yavuz, ustası ve dostu Behçet Necatigil’i anlattı. “Büyük hocalar öldükten sonra da öğrencilerini eğitmeye devam eden hocalardır. Necatigil öyle bir hoca.” diyen Hilmi Yavuz, Necatigil’in şairliği, hocalığı ve ailesi konusunda son derece duyarlı bir insan olduğunun altını çizdi. Yavuz, usta şairi anlatmaya “Hoca’nın yaşamı tamamen yarım kalmışlık duygusu üzerine kurulmuştu. Zaten bir dizesi var onun: ‘Her şey yarım yârim…’ Hoca dünyada hiçbir şeyin tamamlanmadığını düşünüyordu. Mutluluğumuz da tam değildir, aşklarımız da…” diyerek devam ediyor.


Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum”un yeni bölümünde bu defa, Türkçe’nin en büyük şairlerinden birini, Behçet Necatigil’i ve onun şiirlerini masaya yatırıyor. Başarır; hayatı boyunca hiçbir edebi akıma katılmamış, edebiyat öğretmenliği yaptığı okulu, ailesi, odası ve sınırlı sayıda dostuyla geçirdiği ömrünü şiire vakfetmiş, denemeleri, çevirileri ve radyo oyunlarıyla da her zaman edebiyata hizmet etmiş olan bu büyük ustayı bir başka büyük şairle, Hilmi Yavuz’la konuşuyor. İkilinin derin ve tatlı sohbetine Necatigil’in dizeleri eşlik ediyor.


Odası Dünyadan Büyüktü

Kabataş Erkek Lisesi’nde okurken Behçet Necatigil’in öğrencisi olan Hilmi Yavuz, usta şairin yaşamını “Behçet Necatigil’in odası dünyadan büyüktü gerçekten. Ne olup bitiyorsa o odada olup bitiyordu. Hayatı kasten daraltırdı. Son derece sınırlı çevre, son derece sınırlı ilişkiler ve son derece sınırlı bir yaşam biçimi. Okul, dostlar, ev…” diye anlatıyor. Necatigil’in şiirini iki dönemde düşünmek gerektiğini belirten Yavuz, “İlk dönem şiirlerini Birinci Yeni Dönemi’nde yazmıştır. Orhan Veli, Oktay Rıfat, Melih Cevdet’in oluşturduğu ‘Garip’ dediğimiz döneme tesadüf ediyor. O dönemin içinde yazılmış ama içinden yazılmamış şiirlerdir. 1964’den sonra yazdığı şiirler de İkinci Yeni’nin içinde yazılmıştır; yani Edip Cansever, Turgut Uyar, Cemal Süreyya, İlhan Berk’ler falan… Ama Necatigil o zaman da kendine özgü bir şair. İnsan olarak nev-i şahsına münhasır bir adamdı. Aynı şey şiiri için de geçerlidir.” diyerek usta şairin özgünlüğüne vurgu yapıyor.


Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.



bottom of page