top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Ben Okurum’un Konuğu Doğu Yücel

Deniz Yüce Başarır, hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde yazar Doğu Yücel ile birlikte bilimkurgu edebiyatının en sevilen örneklerinden birini, Ray Bradbury imzalı Fahrenheit 451’i konuşuyor.


Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum”un yeni bölümünün odağına bilimkurgu edebiyatının en sevilen örneklerinden biri ve yazarı Ray Bradbury’nin en önemli eseri olan Fahrenheit 451’i alıyor. Fahrenheit 451 sansürün kol gezdiği, kültür endüstrisinin insanların beynini uyuşturduğu, kimsenin birbiriyle sıcak bir ilişki kuramadığı, kitap okumak isteyen üç-beş kişinin de cezalandırıldığı bir roman… İtfaiyecilerin yangınları söndürmekle değil, kitapları yakmakla görevli oldukları bir dönemde geçen romanı aslında kitaplara yazılmış bir aşk hikâyesi olarak da tanımlamak mümkün. Deneyimli yayıncı bu distopyayı ve yazarını, öykü ve romanlarında fantastik öğelere bolca yer veren bir başka yazarla, Doğu Yücel’le konuşuyor. Başarır, bilimkurgu romanı olmanın yanı sıra, şiirsel bir dile de sahip olan Fahrenheit 451’den bölümler seslendirmeyi de ihmal etmiyor.


Doğu Yücel, zamansız bir eser olarak tanımladığı roman için “Fahrenheit 451 insan duygularını ön plana almasının yanı sıra birçok teknolojik aracı öngörmüş bir eser: Bluetooth var, plazma televizyonlar var...” yorumunu yapıyor. Yücel sözlerine “Ray Bradbury bugün yazsaydı bu romanı, herhalde internetten de bahsederdi. İnternetin de o esir alan tarafını, zaman harcatan kısmını anlatırdı. Biraz o sahte hayatlar, Instagram’daki o kendimizi güzel gösterme çabamız, Twitter’da kendimizi zeki gösterme çabamız, Facebook’ta kendimizi popüler gösterme çabamız... Bunlardan da bahsederdi.” diye devam ediyor.


“Kafa karışıklığına ihtiyacımız var”


“Ben Okurum”un konuğu Doğu Yücel, Fahrenheit 451’in sansürden, cadı avından, politik gidişattan, Soğuk Savaş’tan etkilenerek yazıldığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “İyi ki böyle bir kitap var. Olmasa, edebiyat şu anki gücünde olmayabilirdi. Çünkü bize kitapların önemini, kitapların güzelliğini hatırlatan, kitapların aynı zamanda biraz kafa karıştırıcı olduğunu da söyleyen -ki o kafa karışıklığına ihtiyacımız var- bir aşk mektubu o.”


Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor.


Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.











bottom of page