top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Arter'de Gökcisimleri Üzerine ve İzler

Arter'de Gökcisimleri Üzerine sergisi ve İzler adlı video yerleştirmesini görmek için son günler


Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Gökcisimleri Üzerine sergisi ve Nevin Aladağ’ın İzler başlıklı üç kanallı video yerleştirmesi, 8 Ağustos Pazar gününe kadar Arter’de izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.


Yirmi sekiz sanatçının eserlerinden oluşan, küratörlüğünü Kevser Güler’in üstlendiği Gökcisimleri Üzerine sergisi, birarada yaşayabilmemizi mümkün kılan adalet hissimiz bağlamında, yan yana durmanın ve birbirinden uzaklaşmanın biçim ve olanaklarını sanat yapıtları üzerinden yeniden düşünmeye davet ediyor. İzler adlı video yerleştirmesi ise, Aladağ’ın çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçirdiği Stuttgart’ın ses ve imgeye dayalı bir portresini çiziyor. Gökcisimleri Üzerine sergisi ve İzler adlı yapıt, gerekli sağlık önlemleriyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden Arter’de, 8 Ağustos’a kadar Pazartesi hariç her gün 11:00–17:00 saatlerinde görülebilir.

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Gökcisimleri Üzerine sergisi, yaşamsal bir biraradalık düzleminin bugün yeniden düşünülebilir ve inşa edilebilir olmasına dair sorularla ilgileniyor. Yirmi sekiz sanatçının yapıtlarını kapsayan sergi, var olanların biraraya gelme ve dağılma biçimlerini, ilişki kurma tarzlarını, birbirlerine mesafe alma ve yakınlaşma yollarını birlikte düşünmeye davet ediyor. Küratörlüğünü Kevser Güler’in üstlendiği Gökcisimleri Üzerine sergisi, tarihsel, kültürel ve ideolojik tanımlamalara dayanan dünyevi/göksel, doğa/kültür, insan/hayvan, beden/zihin, kadın/erkek gibi ikiliklerin ürettiği kutuplaşma, ayrım, hiyerarşi ve iktidar biçimlerine odaklanan güncel eleştirilerinden besleniyor. Sergi Arter’in biletsiz ziyaret edilebilen giriş kat galerisinde yer alıyor.


Nevin Aladağ’ın, Arter Koleksiyonu’nda yer alan ve Türkiye’de ilk kez Arter’de sergilenen İzler adlı üç kanallı video yerleştirmesi ise Galeri -1’de yer alıyor. Yapıt sanatçının çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçirdiği Stuttgart kentinin ses ve imgeye dayalı bir portresini çiziyor. Yürüyüş yolu, üzüm bağı, ağaç, yağmur, sokak lambası ve çocuk parkı gibi kentsel ve doğal unsurlar, Aladağ’ın aynı şehirde edindiği akordeon, bendir, mızıka, flüt ve keman gibi müzik enstrümanlarının icracılarına dönüşüyor. Sanatçı, İzler başlıklı yapıtta kenti, performansın hem sahnesi olarak kullanıyor hem de öznesi olarak harekete geçiriyor.


Gökcisimleri Üzerine sergisi ve İzler başlıklı video yerleştirmesi, 8 Ağustos 2021 tarihine kadar ziyaret edilebilir. Arter’in güncel programına www.arter.org.tr adresinden; güvenli bir ziyaret için Arter’de alınan tüm sağlık tedbirleri, ziyaret ve ulaşımla ilgili güncel bilgilere ise arter.org.tr/ziyaret adresinden erişilebilir.


Gökcisimleri Üzerine sergisinin kitabı Arter Kitabevi'nde

Arter Yayınları aracılığıyla Gökcisimleri Üzerine başlıklı grup sergisine eşlik eden bir kitap da okurlarla buluştu. Arter Arka Plan başlıklı yayın dizisinin üçüncü kitabı olarak yayımlanan kitapta, serginin arka planındaki düşüncelerden ve küratör Kevser Güler’in sergiyi kurgulama sürecinden hareketle seçilen metinlerin yanı sıra bu yayın için üretilmiş yeni çalışmalar yer alıyor. Var olanların biraraya gelme ve dağılma biçimleri, ilişki kurma tarzları, birbirlerine mesafe alma ve yakınlaşma yollarıyla ilgili kavramlar etrafında oluşturulan sergiye eşlik eden kitap, madde, beden ve nesne oluşa bakan, mekânsal, zamansal, toplumsal, tarihsel ve politik toplanışların ve birarada oluşların biçimlerini imleyen metin ve görsel malzemeleri özgün bir editoryal kurguyla sunuyor. Sergiyle aynı başlığı taşıyan ve Türkçe ve İngilizce iki ayrı cilt olarak okurlarla buluşan kitabın ve Arter Arka Plan dizisinin tasarımını Emre Çıkınoğlu üstleniyor. Yayında ayrıca flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar) tarafından çekilen sergiden görünüm ve yerleştirme fotoğrafları bulunuyor.


Arter Yayınları’ndan çıkan Gökcisimleri Üzerine başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir; ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitapların sayfaları karıştırılabilir.


ARTER PAZARTESİ HARİÇ HER GÜN AÇIK

Arter, Pazartesi hariç her gün 11:00–17:00 saatlerinde gerekli sağlık tedbirleriyle ziyarete açık. Aynı anda 400 kişinin kabul edilebildiği ve galerilerinde sosyal mesafe kurallarının uygulandığı Arter binasının yanı sıra ücretsiz ulaşım imkânı sunan Arter servisleri de düzenli olarak dezenfekte ediliyor.


Arter Kurumsal Sponsoru Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaşın altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.


Bilgi için: arter.org.tr

bottom of page