Altın Palmiyeli bir Türk filminin serüveni
Nuri Bilge Ceylan'ın kaleme aldığı Kış Uykusu'nda, sinopsis ve senaryodan yurtiçinde ve dışında film üzerine yazılmış yazılara; yönetmen, oyuncular ve bazı ekip üyeleriyle yapılmış söyleşilerden filmin oluşum sürecinde yönetmenin tuttuğu yapım güncesine kadar pek çok şey yer alıyor. Bir de ilk defa gün yüzüne çıkan çok sayıda fotoğraf.
Kitapta yer alan senaryo, kurguda atılmış sahneleri de içeren, senaryonun çekim öncesi orijinal ilk hali. Ceylan’ın önceki filmlerinde de yaptığımız gibi yine hiçbir şeyine dokunmadan yayımlıyoruz... Altın Palmiyeli bir Türk filminin nasıl süreçlerden geçerek ortaya çıktığı anlaşılabilsin ve hakkındaki her şey derli toplu bir yerlerde durabilsin diye...
Nuri Bilge Ceylan, 1959 İstanbul doğumlu. Yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı. 1978 yılında girdiği Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden 1985’te mezun oldu. Lise yıllarında merak sardığı fotoğraf sanatını üniversite yıllarında geliştirdi. 1993’te kısa filmi Koza’yı çekti. Film, 1995’te Cannes Film Festivali’nde yarışmaya seçilen ilk Türk kısa filmi oldu. Koza’yı, bazılarınca “taşra üçlemesi” olarak adlandırılan üç uzun metraj film izledi: Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999) ve Uzak (2002). Uzak, Cannes’da aldığı Büyük Jüri Ödülü’nün yanı sıra, 23’ü uluslararası olmak üzere, toplam 47 ödülle Türk sinemasının en fazla ödül kazanan filmi oldu. Ceylan, İklimler ile 2006’da Cannes’da FIPRESCI Ödülü’nü, 2008 tarihli Üç Maymun’ la da En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı. Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes serüveni 2011 yılında çektiği Bir Zamanlar Anadolu’da (Büyük Jüri Ödülü) ve 2014 tarihli Kış Uykusu (Altın Palmiye Ödülü) ile devam etti. 2018 tarihli son filmi Ahlat Ağacı yurtdışında ve yurtiçinde çok ses getirdi.
KIŞ UYKUSU
Nuri Bilge Ceylan
Doğan Kitap, 2023
512 s.
Comentários