top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Şehirli Karınca'ya ikinci ödül

Bu yıl 76'ıncısı düzenlenen Yunus Nadi Öykü Ödülü yarışmasında Mehmet Güreli'nin Şehirli Karınca adlı kitabı öykü dalında ödüle layık görüldü.


Hikmet Altınkaynak, Sezer Ateş Ayvaz, Seval Şahin, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Murat Yalçın'dan oluşan seçici kurul, ödülü, Şehirli Karınca ile Mehmet Güreli ve "Kayboluş" adlı kitap dosyasıyla Aslı Akarsakarya arasında paylaştırdı.

Mehmet Güreli, Şehirli Karınca adlı bu öykü kitabında, bir karıncanın azmi ve dikkatiyle yaklaşıyor yazıya. Sinemanın, edebiyatın, müziğin ve resmin unutulmaz eserlerinin izinde, kurgunun yeniden kurgulandığı özgün anlatılar bunlar. Bir Truffaut filminin içinde başlayan yolculuk Truffaut'nun gerçek yaşamıyla iç içe girip Jean Vigo'ya, Joyce'a, Beckett'e, Zweig'a, haikunun ustası Başo'nun yalın, yalın olduğu ölçüde derin evrenine uzanıyor; oradan Bresson'un Balthazar'ına uğrayıp Fritz Lang'e, de Sica'ya, Rotko'ya, Walser'a uzun bir solukla bağlanıyor. Karanlığın gizli misafirlerinin tekinsizce dolaştığı film noir bir anlatının üzerine örtüsünü sererken, intihar etmiş, yaşamı deliler evinde bitmiş yaratıcılar satır aralarında canlanıyor.


"Durmadan, durmadan / Dönüyor düşlerim" diyen Başo'nun yanı başında, Güreli de, durmadan, durmadan, dönüyor dünya, sanatla, diyor bize âdeta...


Şehirli Karınca, 2021 Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri'nde de "sinemanın, müziğin ve resmin dünyasını disiplinlerarası ilişkiler kurarak öyküye ustalıkla dahil etmesi ve kendine has anlatımıyla edebiyatımıza yaptığı katkılardan ötürü" Öykü Ödülü'ne değer bulunmuştu.


Alope'nin Odası (2008), Hayaller ve Sokaklar (2010) ile Bedrufi'nin Nefesi (2016) isimli kitapları da Sel Yayıncılık tarafından yayınlanan Mehmet Güreli'nin çok sayıda albüm ve film çalışması da bulunuyor.


Mehmet Güreli, Türk yazar, müzisyen, ressam ve yönetmen. Orta okulu önce İstanbul Erkek Lisesi, sonra Avusturya Lisesi'nde, liseyi Yeni Kolej ve Ferhan Koleji'nde okuduktan sonra 2 yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü'ne devam etti. 1976 yılında Hürriyet gazetesinde çalışmaya başladı.


ŞEHİRLİ KARINCA

Mehmet Güreli

Sel Yayınları, 2020

Editör: Zarife Biliz

Kapak Görseli: Mehmet Güreli

110 s.


bottom of page