top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bir adam, bir yemin, işte yitip gittin

Sebald, Jelinek gibi yazarların hayranlığını kazanan Marianne Fritz’in ilk romanı Şeylerin Ağırlığı, 1978’de Robert Walser Ödülü’nü kazandı. Türkçede ilk kez yayımlanan Fritz’in bu önemli eseri, Gül Gürtunca’nın Almanca aslından çevirisiyle raflarda.

Savaşların ve ölümlerin yarattığı travmaların ağırlığı altında kalmış Berta’nın, yakın arkadaşı Wilhelmine ve kocası Wilhelm arasında geçen öyküsü, aynı zamanda çalkantılarla dolu bir yüzyılın hızlandırılmış özeti gibidir. Fritz’in, parçalanmış zihinlere parçalanmış anlatımlar gerekir anlayışıyla kaleme aldığı Şeylerin Ağırlığı, görünüşte basit ama detaylara indikçe girift bir hale gelmesiyle âdeta modern bir Yunan tragedyasına dönüşür.

Avusturyalı yazar Marianne Fritz (1948-2007), 1978 Robert Walser Ödülü sahibi The Weight of Things'i yayımladı. Daha sonra, ölümüne kadar, Jelinek ve Sebald tarafından övülen, bir kült haline gelen yaklaşık on bir bin sayfalık genişleyen bir çalışmaya adadı: Yirminci yüzyılda Avusturya'yı anlatan, Fransızca yayınlanmamış The Fortress.


ŞEYLERİN AĞIRLIĞI

Marianne Fritz

Jaguar Kitap, 2023

Çeviri: Gül Gürtunca

96 s.

bottom of page