top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Youtuber çocukların dünyasına giriş

Pınar Palamutlu, Ayşegül Kocabıçak'ın kaleme aldığı Youtuber Berk kitapları üzerine yazdı. Çocuğunuz kitap okumayı mı sevmiyor yoksa seçtiğiniz kitapların konusu mu güncel değil?

Pınar Palamutlu


Sosyal medyada kitap tanıtımı yapan hesaplara en çok gelen sorulardan biri “çocuğuma nasıl kitap okuma alışkanlığı kazandırabilirim?”. Ben de sormak istiyorum: Güncel konularla ilgili kitaplar okutmayı denediniz mi?



Yetişkin roman ve hikâyeleri ile tanıdığımız Ayşegül Kocabıçak, bu sefer 10 yaş ve üzeri çocuklar için kitaplarıyla karşımıza çıkıyor; hem de bir değil iki kitap. Youtuber Berk’in Gizli Dünyası ve Youtuber Berk Zorbalık mı Kankalık mı? Birbirlerini takip eden hikâyeler olsa da her kitabın ayrı hikâyeleri var. Ben sıralamayı fark etmeden zorbalık daha çok ilgimi çektiği için ilk onu okudum örneğin, hiç bilgi eksikliği hissetmedim.


Günümüzde çocuklar bebekliklerinden itibaren içinde oldukları sanal dünyaya oldukça hâkimler; çoğu çocuğun hayali ise bu alanda bir şeyler üretmek. Youtuber olmak, insanlarla iletişimi video aracılığıyla kurmak, tanınmış bir kişi olmak pek çok kişinin gelecek hayallerini süslüyor. Kitabın başkahramanı Berk de Youtuber olmak için hayaller kuruyor, henüz bir girişimde bulunmamış. Sömestri ona biraz tuhaf gelen amcasında geçirmesi gerektiğini öğrendiğinde ise hayalleri tamamen yıkılıyor. Evinde televizyonu, interneti olmayan amcasıyla kitaplarla dolu bir evde sıkılacağını düşünse de tatili beklediğinden çok daha keyifli geçiyor. Uzay hakkında oldukça bilgili amcası ve komşunun torunu ile kurduğu dostluk hayallerini kurduğu Youtube dünyasının kapılarını ona açıyor. Önyargılarını bir kenara bırakıp kendini hayatın akışına bıraktığında yaşadıkları ona önemli dersler veriyor, Berk ise bu dersleri olgunlukla kabul ediyor.


Serinin ikinci kitabı Zorbalık mı? Kankalık mı? ise Berk’in okula başladıktan sonra yaşadıklarını konu alıyor. Keyifli tatillerinden sonra Berk amcası ile çektiği videolar ile bir Youtube kanalı açıyor ve beklediğinden çok ilgi görüyor. Bu ilginin okulda ona iyi geri dönüşleri olacağını düşünse de işler umduğu gibi gitmiyor. Berk kadar ilgi görmeyen Youtuberlar tarafından zorbalığa maruz kalıyor, durumu anne-babasına anlatmaya çekiniyor. İşler iyice çığırından çıktığında ise yine amcası imdada yetişiyor ve büyük bir yanlıştan dönülmesini sağlıyor.


Güncel konusu ve akıcı anlatımı ile kitaplar 10 yaş ve üzeri okur için oldukça uygun.

Kitapları çocuklarınızla olan sohbetlerinizde bir anahtar olarak kullanabilirsiniz. Ana konu akarken bir yandan aile içinde çocuğun yeri, boşanma, akraba ilişkileri, zorbalık, okul yaşantısı gibi konuları da okuyoruz. Üzerine konuşmak istediğiniz ya da çatışma yaşanan alanlar için kitapları eşzamanlı okuyup çocuğunuzla kurgu hakkında konuşmanız olumlu gelişmeler sağlayabilir.

Keyifli okumalar!


YOUTUBER BERK

Ayşegül Kocabıçak

Emre Karacan

Hep Kitap

Youtuber Berk’in Gizli Dünyası, 2020, 112 s.

Youtuber Berk Zorbalık mı Kankalık mı?, 2020, 96 s.

bottom of page