top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Polisiyenin Az Bilinen Kadın Yazarı: Zuhal Kuyaş ve Sonuncu Oda


İstanbul Edebiyat Evi'nde bu hafta, Seval Şahin ve Didem A. Büyükarman'ın yürüttüğü "Edebiyat Tarihi Konuşmaları" çerçevesinde Zuhal Kuyaş ele alınacak.


İstanbul Edebiyat Evi, 2021'i dopdolu bir programla karşıladı. Türkçe’nin kilometre taşı olmuş ve gözden kaçan eserlerine odaklanan "Edebiyat Tarihi Konuşmaları" serisinde bu hafta polisiyenin az bilinen kadın yazarı Zuhal Kuyaş ele alınacak.


İlk kadın polisiye roman yazarlarımızdan sayılan Kuyaş (1923, İstanbul - 3 Kasım 2014, İstanbul), yazarlığa bu türde yazdığı ve gazetelerde tefrika edilen üç roman başladı: Kraliçe'nin Şamdanları, Kartal Yuvası, Sonuncu Oda (1970). Zaman zaman sinemayla da ilgilendi, yazdığı İnleyen Dağlar adlı senaryosu filme çekildi. Yazarın konuşmada ele alınacak Sonuncu Oda adlı eseri ise zengin bir paşazadenin mirasyedi oğlunu, Boğaz'da bir yalıda, ilginç bir teyze ve Leonardo da Vinci’nin kayıp resmi ile polisiyenin gerilimli ortamında bir araya getiriyor.


14 Ocak Perşembe günü saat 21:00'de çevrimiçi gerçekleşecek etkinlik Zoom linki ve Webinar ID ile katılıma açık olacak.

 

Zuhal Kuyaş: 2014 senesinde kaybettiğimiz Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatının ilk kadın polisiye yazarlarından. Yazı hayatına 1940'larda başlamıştır. Yazarın ilk polisiye romanı Kraliçe'nin Şamdanları, 1940'lı yıllarda Son Dakika gazetesinde tefrika edilmiştir. Hasan Sabbah'ın dehşetini yansıtan ikinci polisiye romanı Kartal Yuvası ise 1959'da Yeni Sabah'ta tefrika edilmiştir. Üçüncü romanı Sonuncu Oda (1970), 60’ların sonunda İstanbul’da, bir Yeniköy yalısında geçen bir polisiyedir. 2013'te Labirent Yayınlarından yeniden baskısı yapılan eser maalesef bir daha basılmamıştır.


Seval Şahin: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi. Edebî biçimlerin sosyolojisi, polisiye edebiyat ve edebiyatta gündelik hayat üzerine çalışmalar yapmaktadır. Açık Radyo’da “Günün ve Güncelin Edebiyatı” başlıklı bir program hazırlamakta ve sunmaktadır. Peyami Safa’nın Server Bedi Külliyatı ve Yakup Kadri külliyatının eleştirel basımları üzerine çalışmaktadır. Bağlam yayınlarından "Edebiyatın İzinde" serisi üst başlığı ile yayınlanan kitapların editörlerindendir. Yayımlanmış kitapları: Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir (2011), Tanpınar’da Oyun (2013), Cinai Meseleler -Osmanlı-Türk Polisiye Edebiyatında Biçim ve İdeoloji- (2017), Talih, Tesadüf ve İrade- Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romancılığı Üzerine Düşünceler- (2019).


Didem Ardalı Büyükarman: 1972 İstanbul doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi. Edebiyatın merkezi kadar çeperi ile de ilgilenen araştırmalar yapıyor. Edebiyat ve gündelik hayat, Türkçede polisiye ve Yakup Kadri külliyatının eleştirel basımları üzerine çalışmaktadır. Bağlam yayınlarından "Edebiyatın İzinde" serisi üst başlığı ile yayınlanan kitapların editörlerindendir.


bottom of page