top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2023 Bavyera Kitap Ödülü'nün kazananı Deniz Utlu oldu

Onuncu Bavyera Kitap Ödülü, "Vaters Meer" (Babamın Denizi) romanıyla kurgu kategorisinde Deniz Utlu'ya, kurgu dışı kategorisinde ise “Christoph Martin Wieland” kitabıyla Jan Philipp Reemtsma'ya verildi.


Devlet Bakanı Florian Herrmann, Bavyera Başbakanı Onur Ödülünü Florian Illies'e verdi. Caroline Wahl da “22 Bahnen” kitabıyla Bayern 2 Seyirci Ödülü'nü aldı.


Bavyera Kitap Ödülü jürisi, sahnede, tüm aday yazarların huzurunda ve Münih All Saints' Court Kilisesi'ndeki davetli izleyici önünde canlı olarak üç romanı ve üç kurgu olmayan kitabı tartıştı. Toplam 60 dakika süren yoğun tartışmanın ardından jüri, Deniz Utlu'nun "Babalar Denizi" ve Jan Philipp Reemtsma'nın "Christoph Martin Wieland" adlı kitaplarını kurgu ve kurgu dışı kategorilerinde yılın en iyi kitapları olarak ödüllendirmeye karar verdi. Bu yılın jürisinde Andreas Platthaus (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Marie Schoeß (Bayerischer Rundfunk) ve Cornelius Pollmer (Süddeutsche Zeitung) yer alıyor.


“Christoph Martin Wieland'ın son makalesi 'Gelecek nesillerin anısına hayatta kalma üzerine' başlığını taşıyordu. Jan Philipp Reemtsma'nın biyografisi bunun nasıl başarılabileceğini gösteriyor" diyen jüri kararını şöyle açıklıyor: "Deniz Utlu'nun 'Babamın Denizi' romanı harika bir anılar kitabı: 'Babamı her şeyden önce kendimde arıyorum' diyor Yunus kitabın anlatıcısı ve bu süreçte şiirin hem gücünü hem de derinliğini keşfediyor."


Kurmaca kategorisinde Deniz Utlu'nun (Suhrkamp) “Babanın Denizi” romanının yanı sıra Stephanie Bart'ın (Secession Verlag) “Maddenin Anlatımı” ve Teresa Präauer'in (Wallstein) “Yanlış Yüzyılda Yemek Yapma” kitapları aday gösterildiler. Jan Philipp Reemtsma'nın (CH Beck) "Christoph Martin Wieland" kitabına ek olarak, Karl Schlögel'in (Hanser) "American Matrix" ve Florian Werner'in (Hanser Berlin) "The Tongue" adlı iki kitabı da kurgu olmayan kategoriye seçildi.

Kazanan Deniz Utlu ve Jan Philipp Reemtsma'ya 10'ar bin euro ve Nymphenburg porseleninden yapılmış birer figür verilecek.

Florian Illies aynı akşam Bavyera Başbakanı Onur Ödülü'ne de layık görüldü. Dr. Florian Herrmann, Eyalet Şansölyeliği Başkanı, Federal İşler ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı: “Edebiyat evrensel dünya dilidir: Bavyera Kitap Ödülü bugün 10. kez veriliyor! Canlı jüri kararının yenilikçi formatının yanı sıra Başbakanlık Onur Ödülü ve İzleyici Ödülü sayesinde edebiyat sahnesinde kalıcı bir etkinlik haline geldi. 300'den fazla kitap yayınevi ve 750'ye yakın kitapçısıyla Bavyera, uzun zamandır Almanya'nın en önemli yayınevlerinden biri ve gerçek bir kitap ülkesi olmuştur. İlk basım kitapların üretiminde Almanya'da lideriz. Yalnızca 2022'de 11.000'den fazla yeni kitap üretildi. Biz Özgür Devlet olarak, Bavyera medya konumu fonumuz da dahil olmak üzere bunu desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Çünkü kitaplar eğlendirebilir, heyecan verici ve eğiticidir ve bilgi ve eğitime basit ve karmaşık olmayan erişim sağlayabilir. Bavyera Başbakanı'nın verdiği onursal ödülden dolayı Florian Illies'i ve diğer tüm ödül kazananları tebrik ediyoruz."

Bayern 2 Seyirci Ödülü aynı zamanda “22 Bahnen” (DuMont) adlı romanıyla Caroline Wahl'a verildi. Bu ödülle birlikte okuyucular da söz sahibi oluyor. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde yılın en sevdiğiniz kitabına oy verebildiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz beş kitap vardı ve bunların tümü şu anda Bavyera kitapçılarında en çok satanlar arasında yer alıyor.

Ödül töreninin tamamı Bayern 2 radyosundan canlı yayınlandı. Gösteri artık podcast olarak mevcut.

Bavyera Kitap Ödülü, Bavyera Eyalet Şansölyeliği'nin desteğiyle Alman Kitap Ticareti Birliği - Bavyera Eyalet Birliği tarafından düzenleniyor. Bavyera Eyalet Şansölyeliği tarafından finanse ediliyor ve medya ortağı olarak Bayern 2, ZEIT yayın grubu, Bavyera Sparkasse Vakfı ve Okumayı Teşvik Derneği tarafından destekleniyor.

bottom of page