top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında genç bir Amerikalının gerçek hikâyesi...

Alan'ın Savaşı, savaşın yıkıcılığı ve insanın her koşulda, her zorlukta, hatta siperde savaşırken bile kendisini yeniden yaratabilmesinin gücü üzerine ilham verici bir kitap.

Emmanuel Guibert, Alan Ingram Cope ile Ile de Ré sahillerinde tanıştığında, hayatının on iki yılını, dönemin pek çok genç Amerikalısı gibi askere alınan ve savaşmak için Avrupa'yı dolaşan bu sıra dışı ve mütevazı adama adayacağını bilmiyordu.

Emmanuel Guibert, Alan'ın yolculuğunu, bir askerin hayatını ve savaşın iniş çıkışlarını, çatışmanın şiddetinden uzakta, gerçekçi ve detaylı çizimlerle aktarıyor. Alan’ı Fransa ve Almanya'da seyahat ederken, yetişkin yaşamında belirleyici bir etkiye sahip olacak arkadaşları ve edebi dostlarıyla tanışırken takip ettiğimiz, dönemi farklı bir bakışla anlatan gerçek ve dokunaklı bir hikâye…


Alan Ingram Cope’un anılarından uyarlanan bu çizgi romanda, Emmanuel Guibert hem yazar hem de illüstratör kimliği ile akıllara kazınacak bir işe imza atıyor.

2. Dünya Savaşı’nın tam kalbinde, bombaların ve silahların patladığı savaş alanlarına paralel köy ve kasabalardaki günlük hayata da şahitlik ediyoruz bu gerçekçi ve lirik anlatıda.


Emmanuel Guibert 1964'te Paris'te doğdu. Çok küçük yaşlardan itibaren halının üzerine aile destanını yüzüstü çizdi, [...] ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının maceraları [olarak] çizimlerde anlattığı hikayelerin üreme alanını oluşturdu. . Emmanuel Guibert, kütüphanesinin raflarını süsleyen çizgi roman dergilerinden (Tenten, Spirou, Pif) karakterleri kopyalayarak bu ilk uygulamayı mükemmelleştirdi. Karikatüristlik ve çizgi roman yazarlığı “mesleği” her zaman yanındaydı.

Edebiyat diplomasını aldıktan sonra Hourdé okuluna katıldı, ardından Dekoratif Sanatlar'da tanıştı ve burada çok daha sonra Le Photographe ve Le Pavé de Paris'te birlikte çalıştığı Frédéric Lemercier ile tanıştı. Altı ay sonra, kendisini tamamen sinema ve reklamcılık için hikaye taslakları oluşturmaya adamak üzere prestijli okuldan ayrıldı. Mesleki faaliyetlerinin yanı sıra, Bilal ve Liberatore gibi 9. Sanatın büyük isimleriyle röportaj yaptığı bir öğrenci dergisinin yazımına da katılıyor. Liberatore, Emmanuel Guibert'in birkaç yazısını gördükten sonra onu, kendisine bir sözleşme teklif eden Albin Michel'in yazı işleri ekibine tavsiye etti. Bu fırsatı değerlendirip kendini maceraya atıyor. Hitler'in yükselişini anlatan kurgu eseri Brune, altı yıllık bir çalışmanın ardından 1992'de ortaya çıktı (fikir ona yayıncısı tarafından önerilmişti). Senaryonun sallantılı ve ahlaki açıdan sorgulanabilir karakteri (Hitler, Faust gibi, şeytanla bir anlaşma yapıyor) ve resimlerin biraz çirkin dışavurumculuğu, onu tanıtan kitapların antitezidir. Emmanuel Guibert geriye dönük olarak bu ilk albümü "yarı boğulan" olarak tanımlıyor.

ALAN'IN SAVAŞI

Emmanuel Guibert

Karakarga Yayınları, 2023

Çeviri: Metin Yetkin

Tür: Çizgi Roman

328 s.

bottom of page