top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Cinsellik, delilik, umut ve umutsuzluk, başarı ve başarısızlık

A. S. Byatt’ın öykü ve romanlarından aşina olduğumuz çok katmanlılığı barındıran romanda cinsellik, delilik, umut ve umutsuzluk, başarı ve başarısızlık gibi kimi zaman birbirine eşlik eden kimi zaman birbirine zıt temalar iç içe geçiyor.

Frederica Dörtlüsü’nün ilk kitabı Bahçedeki Bakire bizi 1953 yazına götürür. II. Elizabeth’in tahta çıkması vesilesiyle Blesford, Yorkshire’da “Bakire Kraliçe” I. Elizabeth onuruna bir tiyatro oyunu sahneye konmaktadır. Potter ailesinin yakın dostu Alexander’ın yazdığı oyunun başrolünü ailenin on yedi yaşındaki kızı Frederica oynamak için can atar ve kendini hem sahnenin hem de hayatın ortasında bulur. Bahçedeki Bakire, Yalnız Frederica’nın değil, tutkularının peşinden giden diğer kardeşleri Stephanie ve Marcus’un da hikâyesini anlatıyor ve okuru her birinin unutulmaz ve kendilerine özgü deneyimlerine tanık olmaya davet ediyor.


A.S. Byatt adıyla tanınan Dame Antonia Susan Duffy, 1936’da İngiltere’de doğdu. Çeşitli ulusal ve uluslararası ödülleri olan yazar, The Shadow of the Sun (Güneşin Gölgesi) adlı ilk romanının ardından Oyun romanı ve The Virgin in the Garden (Bahçedeki Bakire), Babel Tower (Babil Kulesi), Still Life (Ölü Doğa) ve A Whistling Woman’dan (Islık Çalan Kadın) oluşan dörtlü yapıtıyla aile konularını işledi. Byatt’ın bunlardan başka Bülbülün Gözündeki Cin, Angels & Insects (Melekler ve Böcekler), The Biographer’s Tale (Biyografi Yazarının Öyküsü), Portraits in Fiction (Kurmaca Portreler), Ragnarök: Tanrıların Alacakaranlığı, Çocukların Kitabı, Küçük Kara Hikâyeler Kitabı, Sugar and Other Stories (Şeker ve Diğer Öyküler), Elementals: Stories of Fire and Ice (Cinler: Ateş ve Buz Öyküleri), Matisse Öyküleri kitaplarının yanı sıra çeşitli inceleme, araştırma, eleştiri kitapları vardır.


BAHÇEDEKİ BAKİRE

A.S. Byatt

Everest Yayınları, 2023

Çeviri: Püren Özgören

Editör: Emre Tokcael

Tür: Roman

720 s.

bottom of page