top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Baillie Gifford Kurgu Dışı Ödülü 2022 uzun listesi açıklandı

Kurgusal olmayan yazılar için üstün başarı ödülü niteliği taşıyan Baillie Gifford Ödülü için 12 kitaplık uzun liste bu yılki jüri heyeti tarafından seçildi


Jüri, 1 Kasım 2021 ile 31 Ekim 2022 tarihleri ​​arasında yayınlanan 362 kitap arasından seçim yaptı.

Jüri üyeleri: Yazar ve The Bookseller'ın Yardımcı Editörü Caroline Sanderson (başkan); yazar ve bilim gazetecisi Laura Spinney; The Observer için eleştirmen ve yazar Rachel Cooke; BBC muhabiri ve sunucusu Clive Myrie; yazar ve New Yorklu yazar, Samantha Subramanian; ve eleştirmen ve yayıncı, Georgina Godwin'dan oluşuyor.

Jüri başkanı Caroline Sanderson açıklamasında: “Jüri arkadaşlarımla birlikte 2022 Baillie Gifford Ödülü için yarışan son 12 kitap seçimimiz son derece zor ama aynı zamanda oldukça keyifli bir süreçti. Muhteşem genişliği, derinliği ve kapsamıyla kurgusal olmayanı sergileyen uzun listemizden çok memnunum; olağanüstü raporlama ve zorlayıcı anılardan, aydınlatıcı tarih kitaplarına ve zihin genişleten popüler bilime kadar. Ve belki de en önemlisi, 12 kitabın tamamı okuyucunun deneyimi kesinlikle akılda tutularak yazılmıştır.”


Uzun Liste:

  • Caroline Elkins - Legacy of Violence: A History of the British Empire (The Bodley Head, Vintage, Penguin Random House UK)

  • Andrea Elliott - Invisible Child: Poverty, Survival & Hope in an American City (Hutchinson Heinemann, Cornerstone, Penguin Random House UK)

  • Jonathan Freedland - The Escape Artist: The Man Who Broke Out of Auschwitz to Warn the World (John Murray Press, Hachette)

  • Thomas Halliday - Otherlands: A World in the Making (Allen Lane, Penguin Press, Penguin Random House UK)

  • Daisy Hay - Dinner With Joseph Johnson: Books and Friendship in a Revolutionary Age (Chatto and Windus, Vintage, Penguin Random House UK)

  • Sally Hayden - My Fourth Time, We Drowned: Seeking Refuge on the World's Deadliest Migration Route (4th Estate, HarperCollins)

  • Matt Rowland Hill - Original Sins: A Memoir (Chatto and Windus, Vintage, Penguin Random House UK)

  • Anna Keay - The Restless Republic: Britain Without a Crown (William Collins, Harper Collins)

  • Polly Morland - A Fortunate Woman: A Country Doctor’s Story (Picador, Pan Macmillan)

  • Scholastique Mukasonga Translated by Jordan Stump - The Barefoot Woman (Daunt Originals, Daunt Books Publishing)

  • Katherine Rundell - Super-Infinite: The Transformations of John Donne (Faber & Faber)

  • Jing Tsu - Kingdom of Characters: A Tale of Language, Obsession, and Genius in Modern China (Allen Lane, Penguin Press, Penguin Random House UK)

Uzun liste hakkında daha fazla bilgi edinmek için yarın YouTube, Spotify, Apple Podcasts ve Soundcloud'da mevcut olacak Read Smart podcast'ini dinleyin. Ev sahibimiz Razia Iqbal, uzun listeye alınan kitapları ve neden bu yılki ödül için yarışmaya seçildiklerini tartışmak üzere jüri üyelerinden Caroline Sanderson, Laura Spinney ve Samanth Subramanian'a katılacak. Bu yılki ödül için kısa listeye kalan altı kitabın duyurusu, 10 Ekim'de Cheltenham Edebiyat Festivali'nde düzenlenecek bir etkinlikte açıklanacak. Kazanan, 17 Kasım'da Bilim Müzesi'nde Blavatnik Aile Vakfı tarafından cömertçe desteklenen bir ödül töreninde duyurulacak. Duyuru ayrıca Baillie Gifford Prize sosyal kanallarında canlı yayınlanacak.


Baillie Gifford Ödülü, kurgudışı kategorisine giren en iyileri ödüllendirmeyi amaçlar ve her milletten yazara açıktır. Güncel olaylar, tarih, siyaset, bilim, spor, seyahat, biyografi, otobiyografi ve sanat alanlarındaki tüm kurgu dışı kitapları kapsar. Daha önce Samuel Johnson Ödülü (1999 – 2015) olarak bilinen ödül, kazanana 50.000 £ değerindeki ödülü ile Birleşik Krallık'taki en prestijli kurgu dışı ödüldür. Tarihsel olarak, Kurgu Dışı NCR Kitap Ödülü 1987'den 1997'ye kadar 10 yıl sürdü ve Samuel Johnson Ödülü 1999'da NCR Ödülü'nün kaldığı yerden devam etti. 2016'da Edinburgh merkezli yatırım yönetimi ortaklığı Baillie Gifford, Samuel Johnson Ödülü'nün sponsoru oldu ve ödülün adı The Baillie Gifford Kurgu Dışı Ödülü olarak değiştirildi. Ödüle sponsor olmak, Baillie Gifford'un edebi ve kültürel etkinlikleri destekleme konusundaki uzun geleneğini sürdürüyor. “Ödül için uzun vadeli bağlılığımız, edebiyat dünyasında gerçek bir fark yaratma hedefimizi yansıtıyor. Bu seçkin ödül, diğer edebi ilişkilerimiz ve sanatı, akademiyi ve yerel toplulukları destekleyen daha geniş hayırseverlik programımızla mükemmel bir şekilde çalışıyor” diyor Baillie Gifford Ortağı Nick Thomas. “Ödül organizatörleriyle çalışmaktan zevk alıyoruz ve 'en iyi hikayelerin hepsi doğrudur' sloganını geliştirmeye devam edeceğiz.”

bottom of page