top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Kitap yasakları ve sansüre karşı ilham verici bir roman

Alan Gratz'ın kaleme aldığı Bu Kitabı Yasaklayın, en sevdiği kitap okul kütüphanesinde yasaklandığında sesini yükseltme ve karşı koyma cesaretini bulan bir öğrencinin hikâyesini anlatan ilham verici bir roman.



Her şey, Amy Anne'in en sevdiği kitabı okul kütüphanesinden almaya gittiği gün başlar. Kütüphaneci Bayan Jones ona kötü haberi verir: Amy Anne'in en sevdiği kitap yasaklanmıştır! Bunun nedeni ise sınıf arkadaşlarından birinin annesinin bu kitabın çocuklar için uygun olmadığını düşünmesidir.


Çok geçmeden, Amy Anne ve arkadaşları kendilerini kitap yasağı, sansür ve neyi okuyup neyi okumayacaklarına kimin karar verebileceği konusunda beklenmedik bir mücadelenin içinde bulurlar.


"İşte o zaman, Yasaklı Kitaplar Dolap Kütüphanesi işine neden giriştiğimi hatırladım. İyi kitaplar saklanmamalı, mümkün olduğunca çok insan tarafından mümkün olduğunca çok defa okunmalıdır. Ama bu tam olarak doğru sayılmazdı. Saklanmaması gereken sadece iyi kitaplar değildi, hiçbir kitap saklanmamalıydı. Ne hakkında olduklarının, benim, Bayan Spencer'ın ya da okul yönetim kurulunun onları sevip sevmemesinin bir önemi olmaksızın. Ben şanslıydım, istediğim takdirde ailem bana istediğim kitabı alırdı. Ama bütün ebeveynler bunu yapmazdı, yapamayabilirdi. Kütüphaneler de bunun için vardı zaten: Herkesin bu kitaplara eşit imkânlarla erişmesini sağlamak için. Yasaklı Kitaplar Dolap Kütüphanesi işine bu yüzden giriştim ve bu yüzden Bayan Spencer'ın yasaklattığı ne kadar kitap varsa almayı kafama koydum."


Alan Gratz, Two Degrees, Captain America: The Ghost Army, Ground Zero, Refugee, Allies, Prisoner B-3087 ve Ban This Book (Bu Kitabı Yasaklayın) dahil olmak üzere genç okurlara yönelik on dokuz roman ve çizgi romanın New York Times en çok satan yazarıdır. Knoxville, Tennessee yerlisi olan Alan, şu anda eşi ve kızıyla birlikte Asheville, Kuzey Carolina'da yaşıyor ve tam zamanlı yazar olarak çalışıyor. Hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz www.alangratz.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


BU KİTABI YASAKLAYIN

Alan Gratz

Can Çocuk Yayınları, 2024

Çeviri: Tuğçe Özdeniz

Editör: Seda Ateş

Tür: Öykü

10+

248 s.

bottom of page