top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Döngüsel bir anlatı

Bukalemunlar Kitabı, Franz Kafka, Gabriel García Márquez, Jorge Louis Borges gibi yazarların izinde büyülü gerçekçiliğin araçlarını kullanarak hakikatin doğasını, hikâye anlatımının gücünü ve bunların kimliğimizi nasıl şekillendirdiğini sorgulayan döngüsel bir anlatı sunuyor.

Felix Ventura sıra dışı bir ticaret yapıyor; o bir anı tüccarı, bellek satıcısı. El altından insanlara gizlice yeni geçmişler satıyor. Geleceklerini güvence altına almış ancak geçmişinden utananlara, değişen toplum yapısına uyum sorunu yaşayanlara ve toplum içindeki konumunu yükseltmek isteyenlere ‘kusursuz bir geçmiş’ uyduruyor.


Bir kertenkelenin ağzından mizahi bir dille anlatılan ve tümüyle özgün olan bu roman değişen zamanın değişen insanlarına bukalemun gibi farklı farklı renkler sunuyor. Karakterlerin her biri bukalemun gibi yeni gerçekliklere bürünüyorlar, fakat toplumsal hafızaya kazınmış geçmişlerinin şiddetinden kaçamıyorlar.


Afrika’nın en önemli yazarları arasında anılan José Eduardo Agualusa, 1960 yılında Huambo, Angola’da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Lizbon’da tamamladı. Portekiz, Angola ve Brezilya üçgeninde bir hayat sürüyor. Hem bir romancı hem de bir gazeteci olarak ülkesinin sesi olmaya devam ediyor.


Layık görüldüğü ödüller arasında Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü (2017), İngiliz PEN Ödülü (2014), Fernando Namora Ödülü (2013), FNLIJ Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü (2013) ve Independent Yabancı Kurgu Ödülü (2007) bulunmaktadır. Ayrıca Uluslararası Man Booker Ödülü (2016) finalistleri arasında yerini almıştır.

Eserleri otuza yakın ülkede yayımlanmıştır.


BUKELAMUNLAR KİTABI

José Eduardo Agualusa

Timaş Yayınları, 2023

Çeviri: Bengi De Sa Matos Paixao

224 s.

bottom of page