top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Hangi gün doğacağınıza kim karar veriyor?

Bilim insanı, yazar ve araştırmacı Katharina Vestre’nin kaleminden her gün yeni keşfedilen bir alanda derdini anlatan ve bugüne dek 24 dile çevrilen kitabı, Büyük Muamma: Doğmadan Önceki Hikâyen Türkçede!


"Kendi doğumunuz sırasında stres hormonlarınızın seviyesi doruğa ulaşacak ve bir daha asla bu kadar yükselmeyecektir. Anneniz de stres altındadır ama sizin yaşadıklarınızla karşılaştırılamaz. Aslına bakarsanız kalp krizi bile aynı etkiyi yaratmayabilir. Kulağa her ne kadar farklı gelse de aslında bu stres hormonları size yardımcı olur, bu süreçte yaşadığınız stresle başa çıkmanızı sağlar ve sizi dışarıdaki dünyaya hazırlar. Örneğin, plasentayla bağlantınız kesildiğinde karnınızı doyurabilmeniz için, stres hormonları hücrelerin besinleri parçalamasına yardım eder. Aynı zamanda akciğerlerinizdeki sıvının boşaltılmasına ve ilk nefesinizi almaya da katkısı büyüktür.

İşte, o an geldi. Birazdan yabancı iki el başınızı tutup sizi çekecek, parlak ışıklar altında gözleriniz kamaşacak ve akciğerleriniz ilk defa havayla dolacak."


“Hangi gün doğacağınıza kim karar veriyor? Kararı veren anneniz mi yoksa siz

misiniz?” gibi pek çok soru bugüne dek zihnimizi meşgul etmiştir. Şimdiye dek 24 dile çevrilen ve Türkçede ilk kez yayımlanan Büyük Muamma: Doğmadan Önceki Hikâyen de bizi aldığımız ilk nefese ulaştıran o süreci anlatıyor. 1992 doğumlu yazarı Katharina Vestre, bir bilim insanı ve henüz 6 yaşındayken fark ettiği şeyler bugün çok okunan bir kitaba dönüştü. Doğum yolculuğumuzu anlatan bu kitap bize bambaşka kapılar aralayıp kendi sesimizi duyuruyor.




BÜYÜK MUAMMA: DOĞMADAN ÖNCEKİ HİKÂYEN

Katharina Vestre

Kaplumbaa Kitap, 2021

136 s.





bottom of page