Booker Ödülü Vakfı Genel Müdürü Gaby Wood, çocuklara özel yeni ödülü açıkladı
- Litera

- 19 saat önce
- 1 dakikada okunur
Booker Prize Vakfı, 8-12 yaş arası çocuklar için hazırlanan “Children’s Booker Prize” adlı yeni ödülünü açıkladı. İlk kez 2027’de verilecek ödül, çocukları aktif jüri olarak sürece dahil ediyor ve yayıncılar için £50.000 ödül bütçesi sunuyor.

Uluslararası köklü edebiyat ödüllerinden biri olan Booker Ödülleri’nin kurumsal çatı kuruluşu olan Booker Prize Vakfı, 24 Ekim 2025 tarihinde yeni bir çocuk edebiyatı ödülü vereceğini duyurdu.
“Children’s Booker Prize” adı verilen bu yeni ödül, 8-12 yaş arası çocuklara yönelik çağdaş kurgu eserleri (İngilizce orijinal ya da İngilizceye çevrilmiş) hedefliyor. Ödülün ilk başvuruları 2026 bahar döneminde başlayacak ve ilk kazanan 2027 yılında açıklanacak.
Ödülün temel özellikleri:
Kazanan eser için £50.000 para ödülü; finalde yer alan her kitap için de £2.500 ödül verilecek.
Değerlendirme süreci yetişkin jüri üyeleriyle birlikte çocuk jüri üyelerini de kapsayacak; sekiz kitabın kısa listeye alınacağı ve üç çocuk jürinin son seçimde aktif rol oynayacağı açıklandı.
Ödülün sponsoru ise gençlik okur deneyimini ve eğitimi desteklemeye odaklanmış hayır kurumlarından AKO Foundation.
Booker Prize Foundation CEO’su Gaby Wood, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
“Children’s Booker Prize, üzerinde üç yıldır çalıştığımız en iddialı girişimimizdir — ve uzun yıllar etkisi olacak bir hareket olarak tasarlandı. Amacımız sadece çocuklar için en iyi kurgu kitapları onurlandırmak değil; aynı zamanda geleceğin okurlarını da bu süreçle buluşturmak.”
Bu duyuru, çocukların okumaktan keyif aldığı kitap sayısının 20 yıldır düşüşte olduğu bir dönemde geldi. Ödülün, çocuk kitaplarının görünürlüğünü artırması ve genç okur sayısını yükseltmesi bekleniyor.
Türkiye’de çocuk ve gençlik edebiyatının son yıllarda ivme kazandığı düşünülürse, bu uluslararası ödülün Türkiye’deki çeviri ve yayın dünyasında da yankı uyandırmasını bekliyoruz. Çeviri yayıncıları ve çizer-yazarlar için yeni bir fırsat alanı açılmış durumda.
Okuyucularımızı ödül sürecini ve adaylıkları yakından izlemeye davet ediyoruz.












































Yorumlar