top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

“Biz bu hale nasıl geldik?”

İlk yapıtı Işık Ülkesinden ile Yunus Nadi Roman Ödülü’nü, Yok Çünkü Telafisi romanıyla da Oktay Akbal Edebiyat Ödülü’nü kazanan Zeynep Göğüş, son çıkan romanı, Çok Yalan Söyledik ile bir dönemin kapısını aralıyor.

Ankara belgeseli hazırlamak için büyüdüğü şehre dönen Işıl, yerleştiği Kale civarında ve başkent sokaklarında gezdikçe hem kendi geçmişine hem de ülke tarihine doğru bir yolculuğa çıkar. Tesadüfler onu öğrencilik yıllarından kalma derin bir sırrın çözülmesini sağlayacak ipuçlarıyla karşılaştırır. Vaktiyle gizlenmiş pek çok olay peş peşe açığa çıkar. Belgesel için alınan “hafıza notları” Türkiye tarihine olduğu kadar ülkede yaşanan darbelerin kişiler üzerindeki etkilerine de ışık tutacak niteliktedir. Işıl, sürekli tekrarladığı sorunun yanıtında arar çıkış yönünü: “Biz bu hale nasıl geldik?”


Zeynep Göğüş, İstanbul’un Anadolu yakasında doğdu. Çocukluğu İstanbul ve Ankara’da geçti. Rumeli ve Gaziantep kültürlerinin buluştuğu bir aile ortamında büyüdü. TED Ankara Koleji’nin ardından Hür Brüksel Üniversitesi (U.L.B.) Felsefe ve Edebiyat Fakültesi’nden İnsani Bilimler dalında ön lisans, Gazetecilik ve Sosyal İletişim Bölümü’nden lisans diploması aldı.


Ülke tanıtımı alanında akademik çalışma yaptı. Baba mesleği olan gazeteciliğe TRT’de başladı. Mesleğinin çeşitli basamaklarında muhabir, Brüksel temsilcisi, ekonomi servisi şefi, TV programcısı ve köşe yazarı olarak çalıştı, pek çok ödül aldı. Bilgi Üniversitesi’nde “Küreselleşme ve Dünya Meseleleri”, Okan Üniversitesi’nde “Ülke Tanıtımı ve Kent Markaları” konulu dersler verdi. Avrupa Birliği ve iletişim alanında danışmanlık yaptı.


2007-2012 arasında 12 dilde yayın yapan AB haberciliğinin önde gelen uluslararası portalı Euractiv’in Türkçe bacağını kurdu ve yönetti. Kadın hakları ve çevre alanlarında sivil toplum hareketlerine öncülük yaptı. Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) kurucularından, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’nda yönetim kurulu üyesi ve ayrıca Pen Türkiye üyesidir. Yayımlanan kitapları: Bir Avrupa Rüyası (Deneme- Afa Yayıncılık, 1991) Devekuşunun Kredi Kartı (Makaleler-Afa Yayıncılık,1997) Kadınlar Olmadan Asla (Derleme-Sabah Kitapları, 1998) Oğluma Avrupa Mektupları (Deneme- Can Yayınları, 2002). Yaşamını doğduğu şehir olan İstanbul’da sürdüren Zeynep Göğüş, 2016 yılında roman yazmak üzere köşe yazarlığını bıraktı. 2018’de Işık Ülkesinden, 2019’da Zeytin Kuşu, 2021’de Yok Çünkü Telafisi Everest Yayınları’ndan çıktı. Çok Yalan Söyledik yazarın dördüncü romanıdır.


ÇOK YALAN SÖYLEDİK

Zeynep Göğüş

Everest Yayınları, 2023

Tür: Roman

312 s.

bottom of page