top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Modern psikiyatrinin başlangıç günlerine dair zekice kurgulanmış, oyuncaklı ve esprili bir metin.

Charcot’dan Breuer’e, Freud’dan Tourette’e ve Babinski’ye varana değin psikiyatriye yön vermiş pek çok tarihsel figürü içeren anlatısıyla Doktor Shimamura’nın Tilkileri, kadınlara atfedilen arazlara, kültürel benzerliklere ve ayrılıklara, en çok da modern psikiyatrinin başlangıç günlerine dair zekice kurgulanmış, oyuncaklı ve esprili bir metin.


Doktor Shimamura Shunichi, Japonya’da çoğunlukla yazları görülen tuhaf bir fenomeni incelemek üzere görevlendirilir: Halk arasında tilkiler tarafından ele geçirildiklerine inanılan kadınları muayene edecek ve bu gizemli olaya dair gözlemlerini yeni yeni gelişen nöroloji kürsüsüne sunacaktır…

Genç doktorun bu görevi, onu histeri çalışmaları yapan diğer bilim insanlarına götürür ve hayatına damga vuran bir tecrübeye dönüşür.


Doğu ile Batı’yı, deha ile deliliği, bilim ile batıl inancı buluşturan Doktor Shimamura’nın Tilkileri, nörolog Dr. Shimamura’nın dolambaçlı hikâyesini ele alıyor ve onun Japonya’nın farklı inanışlarla bezeli yörelerinden Avrupa’ya uzanan yolunu izliyor. Paris’teki amfilerden Viyana’nın balo salonlarına, tilkilerden kadınlara, histeriden amneziye sıçrayan bu romanda Christine Wunnicke, tarihsel bir figürü kurmaca gerçekliği içerisinde yaşama döndürüyor.


Christine Wunnicke 1966 doğumlu, Münih’te yaşıyor. Berlin ve Glasgow’da öğrenim görmüştür. Romanları, radyo oyunları ve çevirileriyle tanınan Wunnicke, eserlerinde bilhassa takıntılı ve ayrıksı karekterlere yoğunlaşmış, arada kalmışlık durumları, sınır halleri ve çifte kimlik gibi olgulara eğilmiştir. Kendine özgü kıvrak ve esprili diliyle öne çıkan ve pek çok kez Alman Kitap Ödülü’ne aday olan Wunnicke, Wilhelm Raabe Edebiyat Ödülü, Kurt-Magnus Ödülü, Franz Hessel Ödülü gibi ödüllerle onurlandırılmıştır. Doktor Shimamura’nın Tilkileri, Japonya’da modern nörolojinin ve psikiyatrinin öncüsü olarak bilinen Shimamura Shunichi’nin yaşamını ve Charcot’dan Breuer’e, Tourette ve Babinski’den Freud’a uzanarak Japonya’da sürdürdüğü histeri odaklı çalışmaları kurgular. Modern psikiyatrinin başlangıç günlerini kültürel açmazları ve kör noktaları da dikkate alarak inceleyen Wunnicke, Doktor Shimamura’nın Tilkileri’nde tarihsel bir figürü unutulmaz bir roman kahramanı haline getirmeyi başarır.


DOKTOR SHİMAMURA'NIN TİLKİLERİ

Christine Wunnicke

Siren Yayınları, 2022

Çeviri: Zehra Kurttekin

136 s.

bottom of page