top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

İnsanın tabiatla o hiç bitmeyen kanlı mücadelesinin gölgesi

Dünyanın Bütün Fıstıkları’nda, dünyanın bütün dertlerini olmasa da kardeşliğe dair olanlarını Başar Başarır’ın işlek kaleminden okuyoruz.

Küçüklüklerinde kedi-kolonya gibiydiler. Birbirlerinden hoşlanmazlardı. Zaten benzemezlerdi de. Ağabey daima aklı başında, yalnız, sessiz; küçük kardeş zirzop, delidolu, şenlikli... Anlaşamamak konusunda anlaşmışlardı. İşin aslı, tanıdıkları yegâne yetişkinleri taklit ediyor, ana babaları gibi davranıyor, onların durduğu gibi duruyorlardı: Birbirlerinden olabildiğince uzak. Isırgan otu kardeşliğiydi bu, mesafeli, arası açık.


Biri yerinde duramayan, diğeri yerinden kalkamayan iki kardeş: Aksel ve Seyfettin. Ağabey Seyfettin yaylada kendini ararken, küçük kardeş Aksel plazalarda, cam yeşili şişelerde kaybolma mesaisinde.


Yıllar sonra mecburen buluşup derme çatma bir kulübeye tıkılan bu iki zıt karakterin geçmiş aile günahlarını temize çekip birbirleriyle hesaplaşmaları kolay olmayacak. Hele de Dağyüzü gibi at izinin it izine karıştığı bir köyde, her biri ayrı telden çalan köylülerin arasında, kozalaklar altında.


Başar Başarır 1970’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’ni ve Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Londra’da City University Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans yaptı.2004 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, 2014 yılında Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü ve 2017 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı. Yayımlanmış kitapları:Kent Kitabı (1992), Eski Şehrin Ayazı (1996), Nedir Hayat (2000), Getirin O Günleri Yakalım Bu Öyküleri (2003), Çıktığınız Hevesle İniniz (2004), Düzenboz (2012).Teklifinizle İlgilenmiyorum (2013) ile yazarın daha önceki eserlerini kapsayan toplu öyküleri Bize Umut Gerek (2014) ve Havaalanında Satılmayan Kitaplar (2015) adı altında Can Yayınları’ndan çıkmıştır. Başarır’ın Sibop (2017) ve Dolunay İki Gece Sürer (2021) adlı romanları da yine Can Yayınları arasında yer almaktadır.


DÜNYANIN BÜTÜN FISTIKLARI

Başar Başarır

Can Yayınları, 2023

Tür: Roman

408 s.


bottom of page