top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Kimlik, hafıza, zaman kavramı ve ötekiyle ilişki

Büyük başarı elde eden Kaybolan O Günler çizgi romanının ardından Timothé Le Boucher, yine kimlik, hafıza, zaman kavramı ve ötekiyle ilişki gibi favori konuları etrafında kurguladığı sürükleyici ve çarpıcı bir psikolojik gerilimle dönüyor.

Polisler, gece sokakta elinde bıçak, üzeri kanla kaplı dolanan bir genç kızı yakalar. Kızın evine gidildiğinde ise bir dehşet manzarası onları bekliyordur: Tüm ailesi katledilmiştir... 6 yıl sonra, bu katliamdan sağ kurtulan tek kişi Pierre Grimaud komadan uyanır. Yatağa bağlı, hafıza kaybına uğramış ve kafası oldukça karışık bu genç adam, kriminoloji uzmanı psikolog Anna Kieffer ile terapiye başlar. Anna, seansları sırasında, hastasının olay gecesine dair anılarını tekrar canlandırmaya çalışır. Pierre, ona kâbuslarına giren "siyahlı bir adam"dan bahseder ancak doktor bunun travma sonrası beyninin geliştirdiği bir savunma mekanizması olduğunu düşünmektedir. Seanslar ilerledikçe Anna, Pierre'in duyarlı ve zeki biri olduğunu fark ederken adım adım aralarında özel bir ilişki gelişir. Anna Kiefer, bu hastanın hayatını ne derece değiştireceğinin henüz farkında değildir...


1988 doğumlu Fransız çizgi romancı Timothé Le Boucher, ilk kitabını henüz Angoulême Görsel Sanatlar Okulunda üçüncü sınıftayken yayınlamıştır. İnternette sergilediği çalışmalarının bir yayınevinin dikkatini çekmesi üzerine kendisine teklifte bulunulur, önerdiği üç ayrı senaryo içinden seçilen Skins Party, 22 yaşında yayınlanan ilk kitabı olur. Renklendirme dahil her aşamasını kendi yaptığı bu kitabı üç ayda tamamlar.


Çıkış yapmasını ve hatırı sayılır bir üne kavuşmasını sağlayan Kaybolan o günler ise üçüncü kitabı olup 2017'de okuyucuyla buluşur. Le Boucher'ye göre, bu kitabın senaryosu kendi tecrübelerine dayanmaktadır. Üniversiteden mezun olduktan sonra “çizgi romana devam etmek mi, yoksa daha çok para getirecek bir iş aramak mı” meselesinde kararsızdır. Her ne kadar çizgi roman yazmak istese de işin para boyutu kafasını kurcalar. Yaşadığı bu sürecin Kaybolan o günler'in çıkış noktası olduğuna bir röportajında şöyle değinmiştir: “Bu konulara o kadar çok kafa yoruyordum ki, adeta ikiye bölünmüştüm. Böylece tüm hikâye birkaç günde kendiliğinden şekilleniverdi.”


Çıktığı gibi büyük ilgi gören ve çok satanlar listelerine giren Kaybolan o günler'in başarısı genç yazarın önünü açar. Timothé Le Boucher'nin psikolojik bir gerilim olan Le Patient isimli son kitabı 2019'da Fransa'da yayınlanmıştır.


HASTA

Timothé Le Boucher

Baobab Yayınları, 2023

Çeviri: Doğan Şima

Grafik: Mehmet Büyükturna

Editör: Doğan Şima

296 s.

bottom of page