top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

İnsanların ölümü düşünmediği tek bir gün dahi olmayan zamanlar

Öyküyü ve kurguyu bir çırpıda görünür kılan etkili üslubuyla, bir aşiretin üç kuşağının hikâyesinde, 20. yüzyıl başındaki İstanbul sokaklarını, Anadolu’nun tedirgin bir kalp gibi atan çokkültürlü manzarasıyla buluşturuyor Abdullah Ataşçı.


Sevdiğini kaybedince geleceğini de kaybeden Kulaksız Hüseyin ve beraberindeki bir avuç gençle zulme direnmeye çalışan Hasbekli İshak... II. Abdülhamid’in saltanatının son yıllarından Birinci Dünya Savaşı’na uzanan kırılma dönemine, “insanların ölümü düşünmediği tek bir gün dahi olmayan” zamanlara götürüyor Heder Ağacı bizi.

“İnsana nefes olan insan değildir. En küçük bir kavgada dahi birbirlerinin canlarına okuyuşları, zayıf gördükleri kardeşlerinin topraklarına el koyuşları, canları istedi diye arzularına yenik düşüp gencecik kızları dağlara kaldırışları, savunmasız sübyancıklara rezilce sulanışları, bir arktaki incecik su için kanlarını oluk oluk akıtışları mı nefes almaktır?


Bir köpek insana yoldaştır evet, bir keçi, bir arı, bir yılan, bir ot, bir taş bile insana yoldaştır da insan insana yoldaş değildir. İnsan zordur çünkü, tabiattaki her bir varlığa yüktür, hatta dilim varmasa da evet, ölümdür.”


Yara Bende ile 2019 Attilâ İlhan Roman Ödülü’nü kazanan yazar, kahramanlarının avuçlarındaki çizgilerde kederli bir coğrafyanın küçüklü büyüklü kesiklerinin izini sürerken, masumiyetin karşısına insanı koyuyor ve okurun aklına muazzam bir çentik atıyor Heder Ağacı’nda: Kötülüğün tarihini kibir mi yazıyor?


Abdullah Ataşçı 1973 yılında Elazığ'da dünyaya gelmiştir. Orta ve lise eğitimini tamamladı. Gazi üniversitesi İletişim Fakültesini bitirdi.


Öyküleri bir çok edebi dergide yayınlandı.2002 yılında Tek Kişilik isimli öyküsü Yaba Edebiyat tarafından Hakkı Özkan anısına düzenlenmiş etkinlikle Teşekkür Belgesi aldı.


Sokaktaki İnsan öyküleri isimli kitabını yayınladı. 2006 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlanan Sığ Suyun Balıkları isimli öykü kitabı ile tüm dikkatleri üzerine çekti.


HEDER AĞACI

Abdullah Ataşçı

Everest Yayınları, 2022

Tür: Roman

370 s.

bottom of page