top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Hergé'nin Mavi Lotus çizimi rekor fiyata satıldı

Hergé'nin Tenten serisinin beşinci cildi için 1936 yılında yaptığı ve yayınevi tarafından reddedilen çizimi geçen hafta yapılan müzayedede bir dünya rekoruna imza atarak 3.2 milyon euroya satıldı.

Belçikalı çizer Hergé'nin genç bir gazetecinin maceralarını konu alan efsanevi çizgi romanı Tenten'in serideki beşinci hikâyesi Mavi Lotus 1934-1935 yıllarında tefrika halinde yayımlandı. Casterman yayınevi 1936 yılında bu macerayı tek bir ciltte toplayarak yayımladı, ancak kitabın kapağı için Hergé'nin mürekkep, guaş ve suluboyayla yaptığı orijinal çizim çok fazla renk içerdiğinden seri basım için fazla maliyetliydi, yayınevi tarafından reddedildi. Hergé bunun üzerine kitabın kapağı için kırmızı zemin üzerinde siyah bir ejderhayı resmeden yeni bir çizim yaptı, orijinal çizimi de yayınevinin editörü Louis Casterman'ın yedi yaşındaki oğlu Jean-Paul Casterman'a hediye etti.


Jean-Paul Casterman'ın o günden beri çekmecesinde sakladığı, yalnızca bir kez, 1981'de Hergé'ye imzalatmak için ortaya çıkardığı çizim geçtiğimiz hafta Paris'teki Artcurial'da düzenlenen müzayedede 3.2 milyon euroya alıcı buldu. Le Lotus Bleu bu sayede şimdiye dek en yüksek fiyata satılan çizgi roman illüstrasyonu olarak rekorlar tarihine geçti.





bottom of page