top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Ya katil her şehirde, her mahalledeyse?

Mehtap Sezer’in raflarda yerini alan romanı Kör Pusula, Osmanlı’dan başlayan ve Cumhuriyet ile büyük ivmenin sağlandığı sosyal devlet anlayışının ihmal edilmesinin nasıl yaralar açabileceğini, soluk soluk okunan bir macerayla ortaya koyuyor.



Klasik polisiye türünün temelinde, katili bulma isteği yatar. Son yıllarda tüm dünyada meşhur olan, tüm ülkeyi hatta küresel ölçekte farklı bölgeleri ilgilendirebilecek olaylar dizisinin yazıldığı, yaygın adıyla “politik polisiye” ise olayları sıradan “cinayet”lerin ötesinde ele almak isteyenler için çok farklı pencereler açtı.


Milyonları peşinden sürükleyen, dijital platformlarda nefesleri kesen bu macera dolu yapımları ülkemizde yerli üretim olarak izlemeye de okumaya da hiç alışık değiliz. Size bu türden bir yapıtın Türkiye’de kaleme alındığını ve çok kısa sürede ikinci baskıya ulaştığını söylesek şaşırır mısınız?


Mehtap Sezer’in Edebiyatist yayınlarından raflarda yerini alan Kör Pusula romanı, Osmanlı’dan başlayan ama Cumhuriyet ile büyük ivmenin sağlandığı sosyal devlet anlayışının ihmal edilmesinin nasıl yaralar açabileceğini,  soluk soluk okunan bir macerayla ortaya koyuyor.


Kritik devlet kurumlarına adeta başka ülkelerin ajanları gibi sızmaya çalışan örgüt, bu arada da gözünü mahallelere, kimsesiz kalan çocuklara, tabir yerindeyse sokağa dikiyor.  Artık geleceğin “katillerinin” her sokakta, her mahallede olabileceği bir ortam hazırlanmaya çalışılırken klasik polisiyedeki katil kim sorusu artık “Bu katil adaylarını kandıran kim?” sorusuna dönüşüyor.


Hayata herkes gibi son derece masum duygularla başlayan, annesinin sevgisi ve ilgisiyle büyüyen, okulunda başarılı olan Ahmet’in örgüt içinde tüm ülkeyi tehdit edecek eylemleri planlayan “Hades”e dönüşmesiyle, işin uçunda ülkenin tam bağımsızlığını korumanın bulunduğu mücadele bizi beklemektedir.


Mehtap Sezer, işte bu mücadelenin çok farklı yönlerini anlatırken kalemiyle nefesleri kesen bir romana imza atmayı başarıyor. 

Sözü arka kapağın final cümlelerine bırakıyoruz: 

“Gerilimin neredeyse hiç düşmediği roman boyunca bir yandan ülkenin altını oyan gelişmelere tanıklık ederken bir yandan ‘Her şey bambaşka olabilirdi’ demekten kendimizi alamıyoruz.

Ateş hattında bir roman…

Kör Pusula, politik polisiye seven okurun nabzıyla buluşuyor!”


KÖR PUSULA

Mehtap Sezer

Edebiyatist Yayınları, 2021

340 s.

bottom of page