top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yüzleşmeye hazır mısın?

Özge Doğar Minnina Işıkları Kapama adlı romanında, aile içi şiddetin en ağırı ensest ile kültürel özgürlük konularını hayat çizgisinde birleştiriyor.


"Kimsin!


Sen… Sen, evet… Bu kitabı elinde tutan… Hayatının rutin işlerle örülü olduğunu düşünen. Kötülükten korkup hayatın kıyısında köşesinde yaşayan. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın derken yılanlarla aynı yatakta yatan. Sen, bakıp da görmeyen, duyup da düşünmeyen, hayatı yiyip içtiklerinin toplamı sanan. Ruhun inceliğini zayıflık, iyileri aciz gören. Kendi özünü sistem içinde eritip kaybeden.


Yüzleşmeye hazır mısın?"

Minnina, dili ile acılarımızdaki sertliği yumuşatıyor, özgürlük arayışına bir çığlık atıyor. Eril hegomanya’nın en vahşi yüzünü romanın merkezine koyarken bizlere kim olduğumuzu her satırında soruyor.


Romanda iki konu birlikte yürüyor. Bir taraftan aile içi şiddetin en ağırı ensest diğer taraftan kültürel özgürlük. Yazar, farklı gibi görünen iki konuyu hayat çizgisinde birleştiriyor.


Hem kadınlık hem annelik bu romanın birleştiği nokta. Romanın kahramanı kadınlığın da anneliğin de güzelliğini buluyor. Bu roman annelik kavramında özlüğü ve üveyliği kaldırıyor. Emeği görünür kılıyor.


Özge Doğar, Adana’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Mersin’de, üniversite eğitimini İstanbul’da tamamladı. Öğretmenlik mesleği, Özge Doğar’ın gelecek kuşaklara duyduğu sorumluluğu ve yazı yazma hevesini artırdı. “Emekçi Kadın ve Çocuk Sorunları” üzerine eğitimler verdi. “Minik Parmaklarda Bol Yüzükler” adındaki eğitim seminerlerinde çocuk ve gelin kavramlarını irdeledi.


2013 yılında çıkarmış olduğu Meraklı Pandora kitabı, köşe yazılarının derlemesidir. Aynı yılın aralık ayında yayımlanan Aşkzede adlı ilk romanı; kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesinin, okutulmamasının doğuracağı sonuçları, töre adı altında sıkışmış hayatları konu almaktadır.


Yazarın; 2014 yılında yazmış olduğu Kâğıttan Mutluluklar adlı eseri, yaşadığımız toplumun bir bütün olduğunu iki farklı kadın ve iki farklı aileyi işleyerek anlatan, toplumsal ayrışmaların bizleri ilerletmediğini gösteren ikinci romanı ve üçüncü kitabıdır.


2015 yılında yazdığı Evlilik Anonim Şirketi, evliliklerde süregelen sorunları anlatmaktadır. 2015 yaz döneminde Uçankuş TV kültür-sanat programında haftalık çocuk kitabı tanıtmış olan yazarın, 2016 yılında yazdığı Sevimli Köpek Maya & Tohumlu Kitap adlı kitabı Türkiye’de ilk kez kitapla birlikte çiçek tohumu hediye eden 7 yaş üzeri çocuk kitabı olma özelliği taşımaktadır.


Son kitabı Aynadaki Sır (2017, Mart), sosyopsişik bir roman olup medyanın insanlar üzerindeki etkisini ve kitleleri nasıl yönlendirdiğini anlatmaktadır. Özge Doğar’ın çeşitli dergi ve gazetelerde öykü ve kitap incelemeleri mevcuttur.


2020 yılında düzenlenen “Korana Günlerinde Umut” öykü yarışmasında ikincilik derecesi almış olan yazarın, anne ve babalara yönelik yurtiçi ve yurtdışında sürdürmekte olduğu “Eyvah Çocuğum Kitap Okumuyor” seminerleri, 7-11 yaş grubu çocuklarıyla yaptığı “Her Çocuk Kitap Okumayı Sever” atölye çalışmaları devam etmektedir.


MİNNİNA IŞIKLARI KAPAMA

Özge Doğar

Ayrıntı Yayınları, 2021

160 s.

bottom of page