top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Küçük bir dikkatsizliğin açtığı büyük hesaplaşmalar

Ferhat Uludere Nikâh Sarhoşluğu’nda, makbul kabul edilen orta sınıf ailenin ikiyüzlülüğünü sert ama eğlenceli bir tokatla gözler önüne seriyor.


“Bugün evlilik yıldönümüm ve yapayalnızım. Müdavimliği babadan kalma köhne bir meyhanenin en ücra köşesinde içiyorum. Yıllar öncesinde verilmiş bir sözün randevusundayım. Ama biliyorum küçük rakı, bir dilim beyazpeynir, bir iki meze ve belki de ara sıcak. Bütün gece masama gelip gidenler sadece bunlar olacak.”


Yaşamın gerçeklerine alaycı bir ifadeyle yaklaşan yazar Nikah Sarhoşluğu’nda hayatın çarkları arasında kendine yol açmaya çalışan, açtığı yolda ayağı aynı engele takılan, her aynaya baktığında sorumsuz babasını daha fazla görmeye başlayan bir adamın hikâyesi anlatıyor.


Uzun süreli ilişkisini yeni bir aşamaya taşımaya hazırlanan genç adam, dağılmış ailesinin izlerini kendi hayatında temize çekmek isteğiyle her şeyi kitabına uygun yapmak için yola çıkıyor. Genç kadının ailesiyle tanışmayla başlayan tökezlemeler, birbirinden uzakta yaşayan baba ile oğulun evlilik arifesinde bir araya gelmesiyle yerini kontrolsüz bir düşüşe bırakıyor. Yıllardır tozu alınmamış sorunlar, artık kaçınılamaz hesaplaşmalara dönüşüyor.



Küçük bir dikkatsizlik açtığı büyük hesaplaşmalar özlemleri de ortaya çıkartıyor. Bir adam babasına benzemek istemediği halde inatla babasına benzediğinin farkında varıyor.


Ferhat Uludere, 1977 yılında Lüleburgaz’da dünyaya geldi. Müjdat Gezen Sanat Merkezi Yaratıcı Yazarlık Bölümü’nü bitirdi. 2002 yılında ilk öykü kitabı Sayıklamalar, ardından sırayla İslenmiş Aşka Mektuplar, 1001 Fıçı Bira, Sonbaharda Sarhoş Bir Kasaba, Don Quijote’nin Üçüncü Cildi, Son 11 ve Çanakkale Gezisi adlı kitapları yayımlandı. Öğrenci olarak girdiği Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde 2014 yılından bu yana Yaratıcı Yazarlık Bölüm Başkanı olarak görev almaktadır.


NİKAH SARHOŞLUĞU

Ferhat Uludere

Edisyon Kitap, 2022

140 s.

bottom of page