top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Orhan Pamuk’a Romanya ve Fransa’dan Şeref Doktorası

Yazar Orhan Pamuk’a Romanya ve Fransa’nın önemli iki üniversitesinden şeref doktorası verildi. Pamuk, doktoralarını geçtiğimiz Nisan ayında Romanya’nın tarihi Timişoara (Temeşvar) kentindeki Batı Üniversitesi’nden ve Mayıs ayında ise Paris Nanterre Üniversitesi’nden aldı.

Orhan Pamuk, 10 Mayıs Çarşamba günü Paris Nanterre Üniversitesi tarafından sanatsal yaratıcılığı onurlandıran bir şeref doktorasına layık görüldü. Yazar için düzenlenen ve Benim Adım Kırmızı(1998) romanından da bir parçanın okunduğu törende konuşma yapan Modern Sanat Tarihi Profesörü Thierry Dufrene de Pamuk’un Masumiyet Müzesi(2008) romanını ve sanatsal yaratıcılığını övdü. Orhan Pamuk daha sonra sanat tarihi ve müzebilim alanında uzman profesörlerle eserleri üzerine konuştuğu bir etkinliğe katıldı.

Orhan Pamuk, Mayıs ayı boyunca Paris’teki College de France’da her hafta roman sanatı hakkında bir konuşma yapacak. İlkini 9 Mayıs Salı günü yaptığı konuşmalar dizisinin genel başlığı “Romancılığın Paradoksu”. Konuşmalar dizisinin diğer başlıkları ise şöyle: Başlangıçlar, Romancının Paradoksu, Bir Karakter Yaratmak ve Onu İzlemek, Yaratıcılık ve Kontrol. Pamuk, önümüzdeki sene Yapı Kredi Yayınları tarafından bir kitap halinde yayımlanacak ve halka açık olan konuşmaları İngilizce yapacak.


Orhan Pamuk’a geçtiğimiz Nisan ayında Romanya’nın tarihi Timişoara(Temeşvar) kentindeki Batı Üniversitesi’nden de şeref doktorası verilmişti. 2021 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Timişoara’da düzenlenen edebiyat söyleşisine katılan Pamuk, gazeteci Radu Paraschivescu’nun moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda bir konuşma yapmıştı. Ziyaretinin ikinci gününde Pamuk, şeref doktorasını Timişoara Batı Üniversitesi UVT Rektörü Marilen Pirtea’nın elinden almıştı.

bottom of page