top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

PEN International, kitap yasakları ve kısıtlamaları dalgasını kınadı

PEN International, Yavuz Ekinci'nin Rüyası Bölünenler adlı eserini yasaklama ve el koyma kararını kınıyor.


PEN International'ın haberine göre: "Türk yetkililerin Yavuz Ekinci'nin Rüyası Bölünenler adlı eserini 'terörizm' suçlamasıyla yasaklama ve el koyma kararını kınıyor. Hareket, Türkiye'de yasaklanan veya 'müstehcen' olarak damgalanan ve kısıtlamalarla satılan ve sayısı giderek artan kitapların sonuncusu.



14 Mart 2023'te İstanbul'da bir mahkeme, Yavuz Ekinci'nin Rüyası Bölünenler adlı eserinin 'terör propagandası' teşkil eden içeriğe sahip olduğuna hükmederek, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesi uyarınca yayınlanmasını, dağıtımını ve satışını yasakladı. Kitabın nüshalarına da el konuldu. Yine Mart 2023'te, Türkiye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 1117 sayılı Küçüklerin Zararlı Yayınlardan Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesi uyarınca, ünlü polisiye roman yazarı Ahmet Ümit'in yazdığı Başkomiser Nevzat: Tapınak Fahişeleri'nin (Kaptan Nevzat: Tapınak Fahişeleri) '18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduğuna' karar verdi. Bakanlık, Şubat 2023'te İngiliz romancı Jeanette Winterson tarafından yazılan The Sex of Cherry hakkında benzer bir karar yayınladı. Her iki kitap da artık şeffaf olmayan bir pakette satılacak, sadece perakende kitapçılarda bulunacak ve +18 uyarısıyla gelecek. Daha önce Ocak 2023'te, yazar ve PEN üyesi Murat Kahraman'ın Veda ve Çığlık adlı iki kitabının yayımlanması, dağıtımı ve satışı yasaklandı ve derhal toplatıldı."

"Türk makamlarının Yavuz Ekinci ve Murat Kahraman'ın kitaplarını yasaklama kararından üzüntü duyuyoruz ve Türkiye'de benzer kısıtlamalarla karşılaşan birçok yazar ve yayıncının yanındayız." Geçtiğimiz birkaç yılda Türk yetkililer tarafından yüzbinlerce kitap imha edildi ve düzinelerce bağımsız yayıncı kapatıldı. Bu arada, yazarlar ve yayıncılar, 'müstehcenlik' nedeniyle yargılanma ve hapse girme tehdidi fazlasıyla gerçek olduğundan, otosansürdeki artıştan yakınıyorlar."


PEN Uluslararası Başkanı Burhan Sönmez, "Türk makamları, son kitap yasaklarını kaldırmak ve okuma materyallerine yönelik temelsiz kampanyasına son vermek için derhal harekete geçmelidir," dedi.




bottom of page