top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Penelope, Kirke, Kalypso ve Diğer Kadınların Anlatımıyla Odysseus

Marilù Oliva, bakış açılarını ustalıkla değiştirerek insanlığın bu binlerce yıllık eserini günümüz okurları için yeniden kaleme alıyor ve kadın gözünden anlatarak saklı anlamlarını gözler önüne seriyor.

Odysseus bir adamın yolculuğunun değil, yolculuğu sırasında onu seven tüm kadınların hikâyesidir:Gemisi batan Odysseus’a yardım eden ve âşık olduktan sonra yedi yıl onu esir tutan Kalypso’nun...Onu büyüten yaşlı dadısı Eurykleia’nın ve ondan nefret eden Sirenlerin...Onunla tanışana kadar erkekleri hor görmekten başka bir şey yapmayan korkunç büyücü Kirke’nin...Onu hayata döndüren zeki prenses Nausikaa’nın...Bu ölümlü kahramanın arkasındaki büyük ilahi tanrıça Athena’nın...Ve yirmi yıldan fazla bir süre boyunca onun dönüşünü beklerken ona sadık kalmak için bitmek tükenmek bilmeyen bir yaratıcılık ve sadakat gösteren karısı Penelope’nin hikâyesi. Odysseus’un hayatı bir noktada bu kadınlarla kesişiyor ve hikâyesini, her biri Odysseus’un büyük macerasının bir kahramanı olan bu kadınların sesinden dinliyoruz.


Bologna'da doğan Marilù Oliva, deneme yazarı ve edebiyat profesörüdür. Solferino için en çok satan "Penelope, Circe, Calypso ve diğerleri tarafından anlatılan Odyssey" (2020), "Yirminci yüzyılda Pamuk Prenses" (2021), "L'Eneide di Didone" (2022) ve ilahi Olimpos” (2022). Mitolojik bir arka plan, oğlu Matteo B. "Yirminci yüzyılda Pamuk Prenses" (Solferino 2021), 1980'lerde Bologna'da başlayan ve kahramanlardan birinin lager genelevinde fuhuşa zorlandığı Buchewald ile dönüşümlü olarak başlayan tarihi bir romandır. Aynı yayınevi, Homeros'un çok satanlar arasına giren ünlü şiirinin orijinal metne sadık kalınarak yeniden yazıldığı "The Odysseia. Narrated by Circe, Penelope, Calypso and the other" (2020) kitabını yayınladı. Fenike kraliçesinin başrol oynadığı ve tarihin akışını biraz değiştirdiği ünlü Virgilian şiirine bir övgü niteliğindeki kahraman ve "Dido's Aeneid" ile karşılaştıkları kadınların görünümü. HarperCollins ile birlikte iki gerilim filmi yayınladı; ilki, bilimsel ve rasyonel bir zihne sahip ancak yetenekli bir zihne sahip kadın polis Micol Medici'nin destanını başlatan "The gömülü gelinler" (2018, bir TV dizisi için hak kazandı): Geceleri, mantıklı bir açıklama yaptığı ve soruşturma için değerli ayrıntıları ortaya çıkaran rüyalar görüyor. 2019'da Micol'un ikinci macerası "Musica sull'abisso" yayınlandı (her kitap kendi kendine yetiyor, bu yüzden arka arkaya okuyamıyorsunuz bile).

Yazar daha önce toplumumuzun karanlık taraflarını ve "korunmasız" olarak tanımladığı en açık kategorileri araştıran sarı ve kara romanlar yazmıştı. Özellikle Guerrera Üçlemesi ("Tu la pagaràs", "Fuego" ve "Mala Suerte") ve daha edebi olan Zaman Üçlemesi ("Le Sultane", "Lo Zoo" ve "Bu kitap yok") Scerbanenco Okuyucular Ödülü), hepsi Elliot ile yayınlandı ve şimdi sesli kitap olarak da mevcut. Bir deneme yazarı olarak, yirminci yüzyılın ikinci yarısı üzerine tarihsel araştırmalar, entelektüel biyografiler (örneğin Grazia Deledda üzerine bir tane) ve en sevdiği yazara adanmış bir cilt yazdı: "Marquez'in Yüz Yılı, Dünyanın Yüz Yılı" ".

2019'da Zanichelli için liselerde benimsenen Nişanlılar üzerine bir antolojinin ortak editörlüğünü yaptı.

Her zaman toplumsal cinsiyet ve güncel meselelerle ilgilendi ve ayrıca Telefono Rosa'nın sponsorluğunda iki antoloji hazırladı.

MicroMega ve Huffington Post dahil olmak üzere çeşitli dergilerle işbirliği yapıyor ve kurucusu olduğu edebiyat blogu Libroguerriero'nun baş editörü.


PENELOPE, KİRKE, KALYPSO VE DİĞER KADINLARIN ANLATIMIYLA ODYSSEUS

Marilù Oliva

Epsilon Yayınevi, 2023

Çeviri: Aslı Aldemir

192 s.

bottom of page