top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Rüzgâr ve sevginin “görünür” kılınmasına dair…

Ömür Kurt yeni kitabı Rüzgârın Şarkısı’nda, doğanın gizemli gücü rüzgârı ve bir annenin çocuğuna olan sevgisini "görünür" kılıyor; Ceyhun Şen’in resimleri eşliğinde görmek için dikkatle bakmanın, duymak için de yürekten dinlemenin önemini hatırlatıyor.

Soyut düşünme dönemine geçmemiş olsa bile küçük çocuklar soyut kavramlarla karşılaşabiliyorlar. İşte bu, bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Rüzgâr, çocuk gerçekliğinde, görünmeyen ama varlığını bildiğimiz en temel olgulardan biri. Onu "görmek" için çevresini gözlemlemeyi, dinlemeyi öğrenen çocuk göremediği ama orada hep var olan başka bir olguyu da görmeyi öğreniyor: Annesinin sevgisi.


Başka bir açıdan okuduğumuzda da bu kitapta ağaç, annesinin sevgisini sorgulayan çocuğu; rüzgâr da anneyi temsil ediyor. Ve çocuğa "bazen sevgimi göremeyebilirsin ama o hep var; yeter ki dikkatle bak ve dinle" önerisini getiriyor.


Çok katmanlı yapısı, ikilemeleri ve sesleri merkezine koyan üslubuyla Ömür Kurt'un bu ilk resimli kitabı çocukları sımsıkı kucaklamaya hazırlanıyor.

"Rüzgâr görünmezdir. Rüzgârı görmek için ağaçlara, buğday başaklarına, denizlere ihtiyacımız var. Rüzgâr estikçe ağaçlar titrer, buğday başakları sallanır, dalgalar kıyıya çarpar ve ortaya birbirinden farklı sesler çıkar. Sevgi de görünmezdir. Sevgiyi görmek için ise kucaklaşmaya, gülümsemeye ve güzel sözcüklere ihtiyaç duyarız. İşte kalbimizde çoğalan sevgi ancak bu şekilde apaçık görülebilir."

Ömür Kurt 1982 yılında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlandığı gün, Samsun’da doğdu. İlkokulun bir bölümünü Samsun’un Lâdik ilçesinde, kalan kısmını da Yalova’nın Çınarcık ilçesinde okudu. Üniversiteyi ise Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü’nde tamamladı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. 2010 yılında Hürriyet Gazetesi’nde çalışmaya başladı ve çocuk ve gençlere yönelik yayınlarda görev aldı. Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu adlı eseri, Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı tarafından 2017 yılının çocuk romanı ödülüne layık görüldü. Doğan Çocuk Yayınları’ndan çıkan kitapları şunlardır: Karaca ve Sihirli Orman, Karaca ve Yürüyen Köşk, Karaca ve Mucizeler Köyü, Gri Taçlı Turna Kuşu, Hayal Defterim, Kitap Tamircisi.


RÜZGARIN ŞARKISI

Ömür Kurt

Doğan Çocuk, 2022

Resimleyen: Ceyhun Şen

Hedef Kitle: 4+ yaş

32 s.

bottom of page