top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

O gün, dünya tersine döndü ve neredeyse her şey değişti

Finlandiya'nın ödüllü yazarı Vuokko Hurme'nin kaleme aldığı, yepyeni bir fantastik dizi başlıyor!


"Babama göre otoparktaki en önemli şey, tüm hayatları bir çırpıda değişmiş olsa bile kendilerinden başkalarını önemseyen, birbirine yardım eden sıradan insanların olmasıydı.


Bu insanlar böyle bir değişimin ortasında nasıl davranacaklarını anlamışlardı. 'En önemli şey, başkalarına yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapmaktır, ancak bu şekilde insanlığımızı unutmayız,' derdi babam sık sık. 'Ancak o zaman hayatta kalabiliriz.'"

Lenna Anderssen hayatının ilk sekiz yılını Kardum'da, tersine dönmüş bir dünyada geçirmiştir. Eskiden gökyüzünün olduğu yerde artık toprak vardır. Ayaklarının altında, asıl toprağın olması gereken yerde ise uçsuz bucaksız bir boşluk. Dönüşüm adı verilen olay her şeyi kökten değiştirmiştir. Ama insanlar bu tepetaklak dünyada yaşamanın yolunu bir şekilde bulmuşlardır. Lenna ve ailesinin hayatı, Kardum'daki içme suyu tükenmeye başlayıncaya dek aslında gayet heyecan verici ve rahattır. Peki ama kaynaklar tükenmeye yüz tutarken hayatlarında neler değişecektir? Geleceklerini, gökyüzünde olması muhtemel başka bir dünyada aramaya cesaret edebilecekler midir?


Vuokko Hurme kurmaca dışı, resimli kitap ve roman türünde çocuk kitapları yazarı ve sanat eğitmenidir. Hurme, kelime sanatı ve görsel sanatlar eğitimcisi olarak çalışmış, ahşap malzemeleri kurgu dışı çocuk kitaplarında yaratıcı bir şekilde kullanmıştır. 2021 yılında Finlandiya Kurgu Dışı Yazarları Derneği tarafından verilen Tietopöllö Ödülü'ne değer görülmüştür. Helsinki'nin Kallio bölgesinde yaşayan Hurme, taze kavrulmuş kahve kokusundan, tramvayların sesinden, yeni fikirler aramaktan, çocukların ilgisini çeken sorular sormaktan ve farklı şeyler icat etmekten hoşlanır.


TEPE TAKLAK

Vuokko Hurme

Can Çocuk Yayınları, 2022

Çeviri: Nil Deniz Çidanlı

Resimleyen: Susanna Iivanainen

Tür: Serüven

Yaş aralığı: 10, 11, 12 +

216 s.

bottom of page