top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Booker Prize 2022 kısa listesi açıklandı!

Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Booker'ın üç ilk kitap, en kısa kitap ve şimdiye kadar aday gösterilen en yaşlı yazarı içeren kısa listesi açıklandı.


1969 senesinden beri verilen ve edebiyat dünyasının en köklü ödüllerinden biri olan Booker, her sene İngilizce olarak yazılmış ve Birleşik Krallık ve İrlanda'da yayımlanmış eserlere veriliyor.


The Booker Prize kısa listesi:

Glory (NoViolet Bulawayo)

Small Things Like These (Claire Keegan)

Treacle Walker (Alan Garner)

The Trees (Percival Everett)

The Seven Moons of Maali Almeida (Shehan Karunatilaka)

Oh William! (Elizabeth Strout)


Bu yılın kısa listesinden öne çıkanlar:

* Jüri başkanı Neil MacGregor'a göre altı kitap, "farklı zamanlarda farklı yerlerde geçiyor [ve] her yerde bir ölçüde meydana gelen ve hepimizi ilgilendiren olaylarla ilgili". * Altı yazar, beş farklı milleti ve dört kıtayı temsil ediyor ve listede kadın ve erkeklerin eşit dağılımı var. * Kısa listenin çoğu, Sri Lanka iç savaşından ve Robert Mugabe'nin düşüşünden İrlanda'daki Magdalene çamaşırhane skandalına ve ABD'de Emmett Till cinayetine kadar gerçek olaylardan ilham alıyor. * Kısa listeye giren en yaşlı yazar: Alan Garner bu sene 88. doğumgününü kutlayacak. * Claire Keegan’ın 116 sayfalık Bunlar Gibi Küçük Şeyler’i, ödül tarihinde görülen en kısa kitap.

Booker Prize'ın kazananı, 17 Ekim'de Londra'daki Roundhouse'da açıklanacak.

bottom of page